Předplatit časopis Finmag

ČNB překvapila, sazby snižuje pořád ostrým tempem. Úvěry pro firmy budou levnější

Redakce Finmag.cz
Redakce Finmag.cz
27. 6. 2024
aktuality

Bankovní rada České národní banky snížila základní sazbu ČNB z 5,25 % na 4,75 %. Je to dobrá zpráva především pro ty, kteří poptávají financování, peníze by mohly zlevnit i pro firmy. A potěšeni by mohli být i exportéři, koruna může oslabit.

Počtvrté za sebou snížila Česká národní banka svou základní úrokovou sazbu o půl procentního bodu. Celkem jde o páté snížení v řadě, jen to první, kterým začal pokles z rekordních sedmi procent, kde se dvoutýdenní repo sazba držela od června roku 2022, bylo loni v prosinci o čtvrt bodu.

Že se bude sazba snižovat dál, o tom mezi ekonomy a analytiky nebylo pochyb. Pilně se ale spekulovalo, jestli centrální bankéři tempo snižování udrží, nebo zvolní; tedy jestli dnešní pokles sazby bude znovu o 0,5, nebo jen o 0,25 procentního bodu. Protože stejně tak je jasné, že snižování v půlprocentních skocích, které by v normálních časech bylo minimálně neobvyklé, musí jednou přestat. „Naše prognóza i konsenzus analytiků počítal se zpomalením tempa snižování úrokových sazeb na 25 bazických bodů,“ konstatoval například analytik Komerční banky Jaromír Gec.

Nedávná vyjádření členů bankovní rady včetně guvernéra Aleše Michla ale do předpovědí žádné světlo nevznesla. Pokud se dopředu k jednání bankovní rady vyjadřovali, uváděli argumenty pro rychlejší i volnější snižování sazeb, guvernér výslovně uvedl, že obě varianty vidí jako stejně pravděpodobné. Nakonec ale zvítězil názor, že důvody pro vysoké sazby dál pomíjejí: tedy zejména, že nejspíš nehrozí prudký růst inflace. Přesnější zdůvodnění rozhodnutí dostaneme později behěm odpoledne na tiskové konferenci ČNB.

Hledáte podnikatelský úvěr? Poradíme!

Potřebujete nastartovat své podnikání? Pomůžeme vám.

„Míra inflace se od začátku letošního roku pohybuje v tolerančním pásmu České národní banky a její meziměsíční vývoj již lze označit za relativně ‚normální‘. Z tohoto pohledu se tedy úrokové sazby v blízkosti pěti procent nadále jeví jako přehnaně restriktivní,“ říká analytik Cyrrusu Vít Hradil. Upozorňuje ale, že s inflací ještě nejsme úplně hotovi, živnou půdou pro její další růst by podle něj mohlo být „živelné oživení spotřeby domácností“.

„Snížení sazeb je dobrou zprávou pro všechny, kdo uvažují o nákupu nemovitosti přes hypotéku či pro ty, kteří chtějí nakupovat na úvěr. Dobrou zprávou je to i pro firmy, které budou mít levnější financování provozními úvěry. Naopak dolů půjdou úroky z vkladů,“ shrnuje pravděpodobný dopad rozhodnutí centrální banky analytik Ctifinu Tomáš Volf. A Vít Hradil dodává, že právě to je pro tuzemskou ekonomiku teď to pravé. „Česká ekonomika momentálně skutečně potřebuje vzpruhu a levnější úvěry jí mohou pomoci,“ konstatuje Hradil.

Peníze tedy pravděpodobně budou levnější a dostupnější, nebude to ale hned. „Vždy je potřeba mít na paměti, že změna úroků centrální banky se v ekonomice naplno projeví se zpožděním několika kalendářních čtvrtletí, standardně se hovoří o čtyřech až šesti kalendářních čtvrtletích,“ vysvětluje hlavní ekonom Generali Investments Radomír Jáč.

Zatímco banky a další finanční instituce reagují zvolna či se zpožděním, prakticky okamžitě na vyhlášení nové sazby, nejnižší od března 2022, reagovala tuzemská měna. Česká koruna bezprostředně po vyhlášení oslabila přes 25 korun za euro. Oslabení pak sice koruna vzápětí korigovala, přesto si exportéři můžou dělat naděje.

Vývoj kurzu koruny k euru

Zdroj: peníze.cz

Kromě snížení dvoutýdenní repo sazby o 0,5 procentního bodu na 4,75 procenta ve čtvrtek bankovní rada současně rozhodla o snížení diskontní sazby ve stejném rozsahu na 3,75 % a lombardní sazby na 5,75 %. Sazby v nových výších platí od pátku.

Zaujali jsme vás? Pokračujte...

Partner sekce

Kdy je sport skvělým byznysem a kdy ne? Čtěte v novém Finmagu

Je sport dobrý byznys? Bezpochyby. Když ale je řeč o olympiádě, není to tak jednoznačné. Pořadatelská města totiž stále víc a víc prodělávají. I miliardy dolarů.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

SPORTEM K BYZNYSU

Nejlépe placení sportovci? Michael Jordan, Tiger Woods, Christiano Ronaldo… • Proč se olympiáda stala globálním černým Petrem? • Jak se vrcholový závodník stane vrcholovým manažerem

BYZNYS JE HRA

„Nenapadlo by mě takovou firmu rozjíždět, kdybych neměl ADHD,“ říká Rosťa Novák o úspěšném Cirku La Putyka. • Proč Elonu Muskovi už není do smíchu • Zachránili barokní skvost, teď chtějí manželé Lazarowitz svůj zámek odkázat státu

Často kladené otázky

  • Repo sazba ČNB nebo repo sazba České národní banky, je klíčová úroková sazba, kterou centrální banka používá k ovlivňování krátkodobých úrokových sazeb na mezibankovním trhu. Tato sazba určuje úrok, za který si komerční banky můžou půjčovat peníze od ČNB na krátkodobé období, obvykle na dva týdny. Pak mluvíme o dvoutýdenní repo sazbě. Existují i reposazby na jinak dlouhá období, ale jako o základní se mluví o té dvoutýdenní.

  • Repo sazba slouží centrálním bankám jako základní nástroj měnové politiky. Zvyšováním nebo snižováním této sazby se centrální banka – jako třeba naše ČNB – pokouší ovlivňovat inflaci, hospodářský růst a stabilitu finančního systému.

  • Repo sazba je taková sazba, za jakou si můžou komerční banky ukládat peníze u té centrální. Změna repo sazby pak ovlivňuje úrokové sazby, které komerční banky nabízejí svým klientům. V podstatě jde o to, že výdělek, který zákazníci bance přinesou, pro ni musí být atraktivnější než úrokový výnos od centrální banky. Takže zvýšení repo sazby obvykle vede ke zvýšení úrokových sazeb půjček včetně hypoték. Tím pak centrální banka nepřímo může omezit spotřebu a investice. Snížení mívá efekt opačný.

  • Repo sazba je vneposlední řadě taky nástrojem, který centrální banka používá k ovlivňování inflace. Samozřejmě v tom nemusí být vždycky úspěšná, navíc efekt se projevuje se zpožděním v řádu měsíců. Pokud inflace roste nad cílovou úroveň, kterou si centrální banka vyvolila, bankéři můžou zvýšit repo sazbu. Tím zkouší omezit množství peněz v oběhu, snížit utrácení neboli spotřebu – a tím snížit inflaci.

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (1)

Vstoupit do diskuze
Redakce Finmag.cz

Redakce Finmag.cz

O podnikání píšeme v souvislostech, inspirujeme, poukazujeme na klíčové problémy podnikatelů a živnostníků. Úspěch nechceme glorifikovat jen skrze peníze, ale i společenské dopady podnikání. Píšeme o lidech,... Více

Související témata

aktualityčeská korunaČeská národní bankaDiskontní sazbaekonomikaexportfinancovánífinancování podnikáníhypotékainflacekorunarepo sazbaúroková sazbaúrokové sazby

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Kdy je sport skvělým byznysem a kdy ne?

Koupit nejnovější číslo