Předplatit časopis Finmag

Dobré zprávy, inflaci dál dochází dech. Jak zareaguje centrální banka?

Redakce Finmag.cz
Redakce Finmag.cz
11. 6. 2024
aktuality

Spotřebitelské ceny v květnu oproti předchozímu měsíci stagnovaly, meziročně inflace vzrostla o 2,6 procenta. Nejnovější data potvrzují, že inflaci už opravdu dochází dech. Zároveň se nabízí otázka, zda Česká národní banka (ČNB) nakonec nesáhne k rychlejšímu snižování úrokových sazeb.

Meziměsíčně se celková cenová hladina v květnu nezměnila, meziročně spotřebitelské ceny vzrostly o 2,6 %, což bylo o 0,3 procentního bodu méně než v dubnu, vyplývá z údajů Českého statistického úřadu.

Meziroční inflace byla v květnu nejsilnější u stravování a ubytování (7,8 %), vzdělávání (6,6 %) a alkoholických nápojů a tabáku (6,2 %), nejslabší pak u potravin a nealkoholických nápojů (-3,7 %), bytového vybavení (-0,5 %) a pošt a telekomunikací (2,0 %).

„Květen přinesl další indicie, že inflační nestvůře v Česku již skutečně došel dech,“ komentuje vývoj spotřebitelských cen hlavní ekonom společnosti Cyrrus Vít Hradil s tím, že k nízké inflaci pomohly nespolehlivé nákladové kategorie, když meziměsíčně mírně zlevnily potraviny či pohonné hmoty.

Hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda upozorňuje, že trh ve svých prognózách tak nízkou květnovou inflaci nečekal, což se kromě jiného promítlo na oslabení koruny nad 24,70 za euro. „Investoři přehodnocují své sázky na další vývoj úrokových sazeb ČNB. Slabší než očekávaná inflace nahrává tomu, aby centrální banka redukovala sazby o něco rychleji, než se dosud čekalo, což tedy ve výhledu činí korunu méně atraktivní kvůli očekávanému potenciálně méně atraktivnímu úročení korunových aktiv,“ míní Kovanda.

Právě ČNB teď bude stát před rozhodnutím, jak se postavit ke snižování úrokových sazeb. „Zatímco ještě donedávna se jako nejpravděpodobnější varianta jevilo zpomalení tempa snižování úrokových sazeb na 0,25procentní kroky, čím dál více se zdá, že ve hře by mohlo být i dalších 0,50,“ předpovídá Hradil.

Ekonomové ve svých aktuálních komentářích ale většinově očekávají snížení úrokových sazeb o 0,25 procentního bodu. „ČNB totiž nadále vnímá poměrně vysokou inflaci v oblasti služeb, kterou pohání i výrazný růst mezd. Navíc musí reflektovat pomalejší snižování sazeb v podání Evropské centrální banky a americké centrální banky,“ upozorňuje Kovanda.

V nejbližších měsících se u spotřebitelských cen dá očekávat pokračování současného trendu. „Pro nejbližší měsíce počítáme s dalším pozvolným poklesem inflace, která by se v průběhu léta mohla opětovně dostat do blízkosti dvouprocentního inflačního cíle,“ očekává analytik ČSOB Dominik Rusinko. „Ve zbývající části roku očekáváme její postupný vzestup, nicméně i tak celková inflace zůstane v tolerančním pásmu ČNB. V celoročním úhrnu odhadujeme průměrnou inflaci na úrovni 2,5 %.“

Zaujali jsme vás? Pokračujte...

Kdy je sport skvělým byznysem a kdy ne? Čtěte v novém Finmagu

Je sport dobrý byznys? Bezpochyby. Když ale je řeč o olympiádě, není to tak jednoznačné. Pořadatelská města totiž stále víc a víc prodělávají. I miliardy dolarů.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

SPORTEM K BYZNYSU

Nejlépe placení sportovci? Michael Jordan, Tiger Woods, Christiano Ronaldo… • Proč se olympiáda stala globálním černým Petrem? • Jak se vrcholový závodník stane vrcholovým manažerem

BYZNYS JE HRA

„Nenapadlo by mě takovou firmu rozjíždět, kdybych neměl ADHD,“ říká Rosťa Novák o úspěšném Cirku La Putyka. • Proč Elonu Muskovi už není do smíchu • Zachránili barokní skvost, teď chtějí manželé Lazarowitz svůj zámek odkázat státu

Ohodnoťte článek

-
1
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Redakce Finmag.cz

Redakce Finmag.cz

O podnikání píšeme v souvislostech, inspirujeme, poukazujeme na klíčové problémy podnikatelů a živnostníků. Úspěch nechceme glorifikovat jen skrze peníze, ale i společenské dopady podnikání. Píšeme o lidech,... Více

Související témata

aktualityČeská národní bankaČeský statistický úřadekonomikainflacemakroekonomikaspotřebitelské cenystatistikaúrokové sazby

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Kdy je sport skvělým byznysem a kdy ne?

Koupit nejnovější číslo