Předplatit časopis Finmag

Umělou inteligenci do firem natlučeme. Sedm organizací zakládá národní AI platformu

Redakce Finmag.cz
Redakce Finmag.cz
27. 6. 2024
aktuality

Sedm organizací se spojilo s cílem „dostat Česko mezi evropské špičky umělé inteligence“. Má k tomu sloužit Česká národní AI platforma (ČNAIP), kterou společně utvořily.

Zakládajícími členy jsou⁠⁠⁠⁠⁠ prg.ai, pražská neziskovka s kořeny na akademické půdě, Svaz průmyslu a dopravy ČR, Brno.AI, CzechInvest, ICT Unie, plzeňské podnikatelské a inovační centrum BIC Plzeň a Moravskoslezské inovační centrum MSIC Ostrava.

Platforma chce podporovat zavádění umělé inteligence do českých firem, veřejné správy a do škol. Jak ukázal nedávný průzkum, který si objednala Hospodářská komora, ICT Unie a Svaz průmyslu a dopravy, přes polovinu firem v Česku umělou inteligenci ve svém podnikání zatím nepoužívá. A většina podniků, která AI používá, s ní nepracuje strategicky.

„Dosavadní zkušenosti ukazují, že firmy v Česku s používáním AI vyčkávají. Často se umělé inteligence obávají, neorientují se v problematice, mají obavy z velké administrativní zátěže a nákladů a nevidí benefity,“ shrnuje Milena Jabůrková, viceprezidentka Svazu průmyslu a dopravy ČR, s tím, že se vzděláváním firem v tomto směru hodlá pomáhat.

Členové platformy se hodlají věnovat taky tvorbě nebo připomínkování legislativy, zejména k tématu regulace a bezpečnosti umělé inteligence. Ostatně nejde o novinku – většina zakládajících členů to dělala každý za sebe i dřív.

První ohlášenou akcí platformy jsou podzimní Dny AI. Jde o třetí ročník akce, kterou dřív sama pořádala neziskovka prg.ai. „Založení AI platformy je důležitým mezníkem v rozvoji AI ekosystému a jeho formování napříč všemi sektory. Přirozeně navazuje na dlouholeté aktivity prg.ai i dalších členů,“ říká Michal Pěchouček, zakladatel organizace prg.ai a profesor Fakulty elektrotechnické ČVUT.

Pod hlavičku České národní AI platformy se přesune i udílení jediné ceny v oboru umělé inteligence AI Awards.

Zaujali jsme vás? Pokračujte...

Kdy je sport skvělým byznysem a kdy ne? Čtěte v novém Finmagu

Je sport dobrý byznys? Bezpochyby. Když ale je řeč o olympiádě, není to tak jednoznačné. Pořadatelská města totiž stále víc a víc prodělávají. I miliardy dolarů.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

SPORTEM K BYZNYSU

Nejlépe placení sportovci? Michael Jordan, Tiger Woods, Christiano Ronaldo… • Proč se olympiáda stala globálním černým Petrem? • Jak se vrcholový závodník stane vrcholovým manažerem

BYZNYS JE HRA

„Nenapadlo by mě takovou firmu rozjíždět, kdybych neměl ADHD,“ říká Rosťa Novák o úspěšném Cirku La Putyka. • Proč Elonu Muskovi už není do smíchu • Zachránili barokní skvost, teď chtějí manželé Lazarowitz svůj zámek odkázat státu

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Redakce Finmag.cz

Redakce Finmag.cz

O podnikání píšeme v souvislostech, inspirujeme, poukazujeme na klíčové problémy podnikatelů a živnostníků. Úspěch nechceme glorifikovat jen skrze peníze, ale i společenské dopady podnikání. Píšeme o lidech,... Více

Související témata

aktualityCzechInvesthospodářská komorainovaceumělá inteligencevzdělávání

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Kdy je sport skvělým byznysem a kdy ne?

Koupit nejnovější číslo