Předplatit časopis Finmag

Čtyři miliardy dostal Rohlík na spanilou jízdu do Evropy

Redakce Finmag.cz
Redakce Finmag.cz
28. 6. 2024
aktuality

Rohlik Group Tomáše Čupra získala na další rozvoj 170 milionů dolarů. Tedy skoro čtyři miliardy korun. Projíst je nehodlá, investuje je do geografického rozšíření byznysu.

Peníze Rohlíku dali jednak stávající investoři Sofina, Index Ventures, Quadrille a TCF Capital, jednak Evropská banka pro obnovu a rozvoj a Evropská investiční banka. Společnost je hodlá využít na další expanzi zejména v Německu, Rakousku a Švýcarsku a ve střední a východní Evropě. Do roku 2030 chce Rohlík přidat na mapu obsluhovaných míst minimálně 15 dalších evropských měst.

„V celé Evropě je obrovská poptávka po online prodeji potravin doručovaných rychle a spolehlivě bez kompromisů na kvalitě. Nevidíme to jako krátkodobý fenomén, ale jako dlouhodobou příležitost, na které můžeme postavit vedoucí tržní nabídku,“ řekl Čupr. Ambicí firmy je prý doručovat jednou v celé Evropě.

„Se zdravým mixem ziskových měst a rychle rostoucích center ve startovacích fázích expanze má Rohlik dobře nakročeno k první veřejné nabídce akcí (IPO) v průběhu nadcházejících let,“ uvádí tisková zpráva.

O tom, že by se Rohlík na některou burzu mohl v horizontu pěti let vydat, mluvil jeho šéf už před dvěma roky. Letos v březnu ale v rozhovoru pro Seznam Zprávy popřel, že by byl na pořadu dne. „Ale třeba za dva roky to bude jiný příběh,“ řekl Čupr před třemi měsíci.

Rohlik už kromě Česka působí v Maďarsku (Kifli.hu), Rakousku (Gurkerl.at), Německu (Knuspr.de) a Rumunsku (Sezamo.ro). V Česku a Maďarsku je v zelených číslech, ziskový je v Mnichově a v ostatních regionech se prý blíží vyrovnanému výsledku, takže získanou investici může využít čistě pro růst, ne na provoz. Letos společnost cílí na tržby přesahující miliardu eur s pozitivním cash flow.

Rohlík založil v roce 2014 podnikatel Tomáš Čupr, který už předtím rozjel úspěšné projekty Slevomat a Dáme jídlo (dnes Foodora). Dnes doručuje přes milion objednávek měsíčně, v roce 2023 obsloužil víc než 800 tisíc zákazníků.

Zaujali jsme vás? Pokračujte...

Kdy je sport skvělým byznysem a kdy ne? Čtěte v novém Finmagu

Je sport dobrý byznys? Bezpochyby. Když ale je řeč o olympiádě, není to tak jednoznačné. Pořadatelská města totiž stále víc a víc prodělávají. I miliardy dolarů.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

SPORTEM K BYZNYSU

Nejlépe placení sportovci? Michael Jordan, Tiger Woods, Christiano Ronaldo… • Proč se olympiáda stala globálním černým Petrem? • Jak se vrcholový závodník stane vrcholovým manažerem

BYZNYS JE HRA

„Nenapadlo by mě takovou firmu rozjíždět, kdybych neměl ADHD,“ říká Rosťa Novák o úspěšném Cirku La Putyka. • Proč Elonu Muskovi už není do smíchu • Zachránili barokní skvost, teď chtějí manželé Lazarowitz svůj zámek odkázat státu

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Redakce Finmag.cz

Redakce Finmag.cz

O podnikání píšeme v souvislostech, inspirujeme, poukazujeme na klíčové problémy podnikatelů a živnostníků. Úspěch nechceme glorifikovat jen skrze peníze, ale i společenské dopady podnikání. Píšeme o lidech,... Více

Související témata

aktualityexpanzeIPOnákupy po internetuNěmeckopotravinyRakouskorohlík.czŠvýcarskotomáš čuprtržby

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Kdy je sport skvělým byznysem a kdy ne?

Koupit nejnovější číslo