Předplatit časopis Finmag

Presto a miliardář Strnad rozjíždějí nový fond. Do bezpečnostních inovací dají 3,7 miliardy

Redakce Finmag.cz
Redakce Finmag.cz
26. 6. 2024
aktuality

Venture kapitálová firma Presto Ventures a skupina Czechoslovak Group (CSG) spouštějí investiční fond Presto Tech Horizons. Do inovativních firem v oblasti obranných a bezpečnostních technologií společně plánují investice ve výši 150 milionů eur (3,7 miliardy korun). Fond plánuje podpořit desítky nejslibnějších technologických projektů ze zemí NATO a spojenců.

Presto a miliardář Strnad rozjíždějí nový fond. Do bezpečnostních inovací dají 3,7 miliardy
Představitelé Presto Ventures a Czechoslovak Group při podpisu vzájemné spolupráce. / Zdroj: Bezeslov

Fond Presto Tech Horizons se zaměří především na společnosti, jejichž řešení mají víceúčelové, takzvané dual-use využití v civilním i bezpečnostním sektoru. Zainvestovat by proto měl projekty, které přispívají k bezpečnosti nejen lidí – jejich životů a soukromí – ale také firem, institucí a států.

Oborově se může jednat například o technologie z oblastí AI, kybernetické bezpečnosti, automatizace, robotiky, logistiky, obrany, aerospace, mobility, energetiky, zdravotnictví, výpočetních systémů a systémů pro řízení a ochranu kritické infrastruktury, včetně využití radarů, pozemních či vzdušných dronů, laserů a sofistikovaných senzorů.

S velikostí 150 milionů eur by se fond měl stát jedním z největších na světě s touto sektorovou zkušeností a expertízou. „Pro mladé, technologicky pokročilé společnosti je mnohdy těžké najít správného investora. Spojením sil Presta a CSG vzniká unikátní partnerství, které v Evropě nemá obdoby,“ tvrdí Přemysl Rubeš, šéf a zakladatel venture kapitálové firmy Presto Ventures.

Rubeš zároveň upozorňuje, že v posledních letech významně roste zájem investorů i technologických podnikatelů vstoupit do oblasti bezpečnostních technologií. Tyto snahy ale narážejí na řadu úskalí. „Pro investory je největší vstupní překážkou především nedostupnost sektorové expertízy k vyhodnocení kvality technologie a jejího komerčního uplatnění,“ vyjmenovává Rubeš. „Technologické podnikatele brzdí mimo jiné složitá regulace, časová náročnost a plnění celé řady formálních kritérií,“ dodává s tím, že spojení s CSG právě tyto bariéry a rizika adresuje.

Podle Michala Strnada, majitele zbrojařské skupiny CSG, je cílem fondu rozvíjet investované firmy, aby dodávaly produkty s maximální přidanou hodnotou a pozitivním celospolečenským dopadem.

„Velmi dobře víme, jak těžké je výzkum a vývoj proměnit v průmyslový produkt, který se uplatní v segmentu defense, security a law enforcement, kde jsou zákazníky nejen soukromé společnosti, ale i vlády a jejich organizace,“ podotýká. „Uspěli jsme díky tomu, že zvládáme jak výrobu, tak celosvětový obchod. Jsme připraveni tyto zkušenosti sdílet se začínajícími inovativními podnikateli, kteří se stanou technologickými lídry.“

Fond už teď vyhodnocuje desítky nejslibnějších projektů a první investice z nového fondu by měl představit ještě letos na podzim.

Zaujali jsme vás? Pokračujte...

Kdy je sport skvělým byznysem a kdy ne? Čtěte v novém Finmagu

Je sport dobrý byznys? Bezpochyby. Když ale je řeč o olympiádě, není to tak jednoznačné. Pořadatelská města totiž stále víc a víc prodělávají. I miliardy dolarů.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

SPORTEM K BYZNYSU

Nejlépe placení sportovci? Michael Jordan, Tiger Woods, Christiano Ronaldo… • Proč se olympiáda stala globálním černým Petrem? • Jak se vrcholový závodník stane vrcholovým manažerem

BYZNYS JE HRA

„Nenapadlo by mě takovou firmu rozjíždět, kdybych neměl ADHD,“ říká Rosťa Novák o úspěšném Cirku La Putyka. • Proč Elonu Muskovi už není do smíchu • Zachránili barokní skvost, teď chtějí manželé Lazarowitz svůj zámek odkázat státu

Ohodnoťte článek

-
3
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Redakce Finmag.cz

Redakce Finmag.cz

O podnikání píšeme v souvislostech, inspirujeme, poukazujeme na klíčové problémy podnikatelů a živnostníků. Úspěch nechceme glorifikovat jen skrze peníze, ale i společenské dopady podnikání. Píšeme o lidech,... Více

Související témata

aktualitybezpečnostfondinovaceinvesticeinvestiční fondyKdo hýbe miliardamiMiliardy v pohybupresto venturesstartupytechnologieventure kapitálzdravotnictví

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Kdy je sport skvělým byznysem a kdy ne?

Koupit nejnovější číslo