Předplatit časopis Finmag

Špatné zprávy, důvěra v ekonomiku dál klesá. Průmyslníci si stěžují na slabou poptávku

Redakce Finmag.cz
Redakce Finmag.cz
24. 7. 2024
aktuality

Indikátor důvěry podnikatelů klesl v červenci téměř o tři body na hodnotu 94,5 a je tak na nejnižší úrovni od března. Průmyslníci si stěžují hlavně na nedostatečnou poptávku.

Souhrnný indikátor důvěry (indikátor ekonomického sentimentu), vyjádřený bazickým indexem, se meziměsíčně snížil o 2,9 bodu na hodnotu 95,1. Indikátor důvěry spotřebitelů se snížil o 2,6 bodu na hodnotu 98,4. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Mezi podnikateli se důvěra v ekonomiku v červenci snížila hlavně v odvětví průmyslu (-4,9 bodu) a také ve vybraných službách (-2,3 bodu). Ve srovnání s červnem jsou naopak optimističtější podnikatelé v odvětvích obchodu (+1,7 bodu) a ve stavebnictví (+4,2 bodu).

„Za zhoršením ekonomického sentimentu mezi podnikateli stáli v červenci především podnikatelé v průmyslu. Přibližně 44 % oslovených průmyslových podniků, což je nejvíce od druhého čtvrtletí roku 2020, uvedlo jako hlavní bariéru růstu produkce nedostatečnou poptávku. Některé podnikatele ale stále limituje i nedostatek zaměstnanců,“ uvedl Jiří Obst, vedoucí oddělení konjunkturálních průzkumů ČSÚ.

„Pandemie celosvětově výrazně oslabila poptávku po průmyslovém zboží z důvodu tehdejších pandemických restrikcí. Za současnou slabší poptávkou stojí dozvuky inflační vlny uplynulých let, nadále poměrně vysoké úrokové sazby či problémy německé ekonomiky,“ komentuje nejnovější data hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Hledáte výhodný firemní úvěr? Klikněte ZDE.

Podle analytika společnosti Akcena Miroslava Nováka se potvrdilo, že „červnové zlepšení důvěry v průmyslu bylo jen krátkodobým výstřelkem“, když kontinuální zlepšování sentimentu v průmyslu zatím podle něj není udržitelné. „Nezbytnou podmínkou udržitelného oživení českého průmyslu zůstává i nadále zlepšení situace ve vnějším prostředí,“ upozorňuje.

Podle hlavního ekonoma společnosti Cyrrus Víta Hradila nelze červencová data hodnotit jinak než jako zklamání. „Další zhoršení nálady v průmyslu samo o sobě není překvapivé a naznačovaly jej předchozí signály. Průmyslový sektor na své odražení ode dna stále čeká a vzhledem k chatrnému vývoji v zahraničí pravděpodobně ještě chvíli čekat bude,“ předpovídá Hradil.

„Podstatně větší naděje ovšem byly vkládány do tuzemských spotřebitelů. Ti si po předchozím půstu užívají růstu reálných mezd a nadále mizivé nezaměstnanost, což je mělo namotivovat k obnovení nákupní aktivity. Právě zvýšená spotřeba domácností se pak měla stát hlavním tahounem letošního oživení tuzemské ekonomiky,“ upozorňuje Hradil s tím, že namísto toho se sentiment spotřebitelů zhoršil už třetí měsíc v řadě a dostal se tak zpátky pod svůj dlouhodobý průměr, což znamená návrat do teritoria „blbé nálady“.

Zaujali jsme vás? Pokračujte...

Kdy je sport skvělým byznysem a kdy ne? Čtěte v novém Finmagu

Je sport dobrý byznys? Bezpochyby. Když ale je řeč o olympiádě, není to tak jednoznačné. Pořadatelská města totiž stále víc a víc prodělávají. I miliardy dolarů.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

SPORTEM K BYZNYSU

Nejlépe placení sportovci? Michael Jordan, Tiger Woods, Christiano Ronaldo… • Proč se olympiáda stala globálním černým Petrem? • Jak se vrcholový závodník stane vrcholovým manažerem

BYZNYS JE HRA

„Nenapadlo by mě takovou firmu rozjíždět, kdybych neměl ADHD,“ říká Rosťa Novák o úspěšném Cirku La Putyka. • Proč Elonu Muskovi už není do smíchu • Zachránili barokní skvost, teď chtějí manželé Lazarowitz svůj zámek odkázat státu

Ohodnoťte článek

-
1
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Redakce Finmag.cz

Redakce Finmag.cz

O podnikání píšeme v souvislostech, inspirujeme, poukazujeme na klíčové problémy podnikatelů a živnostníků. Úspěch nechceme glorifikovat jen skrze peníze, ale i společenské dopady podnikání. Píšeme o lidech,... Více

Související témata

aktualityČeský statistický úřadekonomikakonjunkturální průzkumpodnikánípodnikatelépodnikatelské prostředíprůmyslstatistika

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Kdy je sport skvělým byznysem a kdy ne?

Koupit nejnovější číslo