Předplatit časopis Finmag

Nebyl jsem standardní devadesátkový poradce, říká Petr Jan Křen. Přebírá poradce šéfa Partners

Martin Vlnas
Martin Vlnas
31. 7. 2024
podcast

Postavil tisícihlavý tým finančních poradců. A pak dostal ze dne na den padáka. Firmě se prý nelíbilo, že chtěl, aby poradci vydělávali s klienty, ne na nich. Roky radil manažerům a koučoval je, než kývnul na nabídku Petra Borkovce, spoluzakladatele finanční skupiny Partners. Teď vede síť poradců, kterou Borkovec osobně vybudoval, ale už mu na ni nezbýval čas.

„Těší mě, že Radim Lukeš s Petrem Borkovcem otevřeně hovoří o tom, že hodnoty a know-how, na nichž dnes stojí Partners, vycházejí mimo jiné i z naší několikaleté intenzivní spolupráce před lety v OVB. Komplexní finanční plánování, potřeba vztahu s klientem a důraz na servis – to jsme razili už tehdy. Nebyl jsem úplně standardní devadesátkový poradce a jsem za to rád,“ říká v podcastu Petr Jan Křen a zároveň tím vysvětluje, proč si Petr Borkovec vybral právě jeho, ačkoli deset let v poradenství nepůsobil.

V roce 2013 dostal zemský ředitel OVB Petr Křen padáka. Na hodinu. S firmou, ve které byl dvacet roků, pro kterou vybudoval tým zhruba o tisícovce lidí a ve které se propracoval až na špici, se už nějakou dobu snažil dohodnout. Na její proměně nebo na podmínkách svého odchodu. Společnost to vyřešila po svém. Radikálně.

Podcasty na Finmagu

Podcast

Nebaví snad číst? Nevadí! Co oči nebaví, to uši napraví! Finmag podcast, to je šikroký výběr témat i zajímavých hostů. Uvařte si kafe, sedněte si, a zaposlouchejte se.

Ukažte, co tam máte!

„Po odchodu z OVB jsem mohl vzít svoje lidi a založit jinou firmu, ale já byl zhnusený, unavený, psychicky vyčerpaný. Nemohl jsem. Nová realita, ve které jsem byl najednou ze dne na den „jenom Petr“, mi dala uvědomění, jak moc jsem se ztotožnil se svojí pracovní rolí zemského ředitele. Lidé, co mi do té doby volali každý den, mi najednou nezvedali telefony. Dohromady jsem se dával víc než dva roky. Pomohly mi mimo jiné terapie a koučování. A já během té doby pochopil, že díky tomu, co všechno jsem prožil, dokážu druhým pomáhat i já.“

S ohledem na Křenovy zkušenosti je logické, že se mu začali ozývat i finanční poradci a manažeři z oboru. Řadu seminářů a akademií zorganizoval i pro Partners. To odstartovalo postupné sbližování se s Partners, které vyvrcholilo situací, která je zajímavá pro podnikatele v každém oboru: zakladatel předává podstatnou část firmy, lidí i pravomocí profesionálnímu manažerovi. Zbavuje se srdcové záležitosti a při tom nutně vzniká všelijaké jiskření, jde nejen o to, jak se nový šéf dokáže ujmout týmu, prosadit se v něm a získat si ho, ale i o to, jak moc se ho starý šéf dokáže vzdát.

Hledáte výhodný firemní úvěr? Klikněte ZDE.

Co v podcastu dál uslyšíte:

  • Co s člověkem, kterého pohltila jeho práce a který se v ní dostal opravdu vysoko, udělá, když o tu práci přes noc přijde a musí se prát s realitou všedních dní.
  • Proč Petr Křen z firmy neodešel sám, když nebyl spokojený s jejím fungováním? Třeba k Partners, kteří se od OVB oddělili ze stejných důvodů?
  • Jaký byl Petr Borkovec před dvaceti lety v OVB.
  • Kravatová kultura finančního poradenství: je to i dneska nezbytnost, nebo už jen přežitek?
  • Jak se budou řešit případné neshody mezi novým a starým šéfem? Mají Borkovec a Křen nastavena jasná pravidla pro případ sporů o kompetence?

Zaujali jsme vás? Pokračujte...

Kdy je sport skvělým byznysem a kdy ne? Čtěte v novém Finmagu

Je sport dobrý byznys? Bezpochyby. Když ale je řeč o olympiádě, není to tak jednoznačné. Pořadatelská města totiž stále víc a víc prodělávají. I miliardy dolarů.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

SPORTEM K BYZNYSU

Nejlépe placení sportovci? Michael Jordan, Tiger Woods, Christiano Ronaldo… • Proč se olympiáda stala globálním černým Petrem? • Jak se vrcholový závodník stane vrcholovým manažerem

BYZNYS JE HRA

„Nenapadlo by mě takovou firmu rozjíždět, kdybych neměl ADHD,“ říká Rosťa Novák o úspěšném Cirku La Putyka. • Proč Elonu Muskovi už není do smíchu • Zachránili barokní skvost, teď chtějí manželé Lazarowitz svůj zámek odkázat státu

Ohodnoťte článek

-
-3
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Martin Vlnas

Martin Vlnas

Vystudoval politologii, sociologii a mediální studia na FSS MU v Brně. Rok studoval v Jižní Koreji. Během studia publikoval reportáže v Reflexu, Respektu nebo Týdnu, kariéru ale začal jako portýr. Od... Více

Související témata

finanční poradcefinanční poradenstvíinvesticementoringPartnersPetr Borkovecpodcastseberozvoj

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Kdy je sport skvělým byznysem a kdy ne?

Koupit nejnovější číslo