Předplatit časopis Finmag

Zpátky na dvouprocentním cíli. Červnová data o inflaci příjemně překvapila

Redakce Finmag.cz
Redakce Finmag.cz
10. 7. 2024
aktuality

Spotřebitelské ceny v průběhu června oproti předchozímu měsíci klesly o 0,3 %, což odpovídá meziroční inflaci na úrovni dvou procent, tedy cíli České národní banky (ČNB). Podle ekonomů se jedná o výrazné překvapení.

Meziměsíčně rostly ceny hlavně v oddíle stravování a ubytování (0,5 %) a rekreace a kultura (0,4 %), k výraznému zlevnění naopak došlo v kategorii doprava (-1,2 %), potraviny a nealkoholické nápoje (-0,6 %) a alkoholické nápoje a tabák (-0,6 %). Také meziročně zdražovalo nejvíc stravování a ubytování (7,5 %), výrazný pokles cen (o 4,2 %) pak přišel u potravin a nealkoholických nápojů (-4,2 %). Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu.

„Inflace se zklidnila a již není klíčovým problémem české ekonomiky. Pozornost si nyní zaslouží spíše chřadnoucí průmysl, stavebnictví a zhoršování situace na trhu práce,“ pojmenovává větší problémy české ekonomiky David Marek, hlavní ekonom společnosti Deloitte.

Podle hlavního ekonoma Cyrrus Víta Hradila je růst na úrovni dvou procent výrazným překvapením, protože trh čekal hodnotu 2,4 %, ČNB pak 2,5 %. „Významnou měrou k němu přispěly notoricky nepředvídatelné potraviny a kolísavé pohonné hmoty, ovšem klidná se situace zdá být i ve zbytku spotřebního koše,“ říká s tím, že z pohledu bankovní rady dnešní data představují argument ve prospěch pokračování v uvolňování měnové politiky.

Jako prostor k dalšímu snižování úrokových sazeb vidí vývoj inflace i hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček. Podle něho se ale tempo snižování úrokových sazeb přesto zpomalí. Na druhou stranu by mohlo dojít k růstu reálných mezd.

„Inflační vlna byla hlavní příčinou, proč reálné mzdy v České republice mezi posledním čtvrtletím 2019 a prvním čtvrtletí 2024 klesly o 7,5 procenta, což bylo nejvíce ze všech zemí OECD,“ připomíná Křeček. „Utlumení inflace v letošním roce v kombinaci se zvyšováním nominálních mezd vede k růstu reálných mezd. Ty se však na předcovidovou úroveň vrátí až na přelomu let 2025 a 2026,“ očekává.

Podle očekávání ekonomů by se růst spotřebitelských cen měl i v příštích měsících držet okolo dvouprocentního cíle. Hlavní ekonom Patria Finance Jan Bureš čeká dokonce ještě větší zpomalení. „Další zlevňování energií pravděpodobně v průběhu léta stlačí celkovou inflaci ještě níže pod cíl. Dno očekáváme v srpnu v blízkosti 1,6 %,“ popisuje s tím, že na konci roku by se už inflace měla pohybovat kolem 2,5 až 3 procent.

Zaujali jsme vás? Pokračujte...

Kdy je sport skvělým byznysem a kdy ne? Čtěte v novém Finmagu

Je sport dobrý byznys? Bezpochyby. Když ale je řeč o olympiádě, není to tak jednoznačné. Pořadatelská města totiž stále víc a víc prodělávají. I miliardy dolarů.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

SPORTEM K BYZNYSU

Nejlépe placení sportovci? Michael Jordan, Tiger Woods, Christiano Ronaldo… • Proč se olympiáda stala globálním černým Petrem? • Jak se vrcholový závodník stane vrcholovým manažerem

BYZNYS JE HRA

„Nenapadlo by mě takovou firmu rozjíždět, kdybych neměl ADHD,“ říká Rosťa Novák o úspěšném Cirku La Putyka. • Proč Elonu Muskovi už není do smíchu • Zachránili barokní skvost, teď chtějí manželé Lazarowitz svůj zámek odkázat státu

Ohodnoťte článek

-
1
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Redakce Finmag.cz

Redakce Finmag.cz

O podnikání píšeme v souvislostech, inspirujeme, poukazujeme na klíčové problémy podnikatelů a živnostníků. Úspěch nechceme glorifikovat jen skrze peníze, ale i společenské dopady podnikání. Píšeme o lidech,... Více

Související témata

aktualityČeská národní bankaČeský statistický úřadekonomikainflacemakroekonomikaspotřebitelské cenystatistikaúrokové sazby

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Kdy je sport skvělým byznysem a kdy ne?

Koupit nejnovější číslo