Předplatit časopis Finmag

Nejhorší za sedm let. Český průmysl ukázal depresivní čísla

Redakce Finmag.cz
Redakce Finmag.cz
8. 7. 2024
 10 011
aktuality

Nově zveřejněné výsledky českého průmyslu ukazují, že máme problém. Nerosteme. A pěkný není ani výhled: nové objednávky nepřibývají a i sousední Německo, náš největší odběratel, se topí v problémech.

Zklamání. Tak se jedním slovem dají shrnout reakce ekonomů na nová data Českého statistického úřadu. Vyplývá z nich, že tuzemský průmysl v květnu nenavázal na slibné výkony z konce prvního čtvrtletí. Meziměsíční pokles je 2,2 procenta. Meziročně klesl výkon průmyslu o 3,2 procenta. Výrazně víc, než se čekalo.

Na celkových výsledcích se podepsal zejména propad výkonu automobilového průmyslu, který meziročně poklesl o 7 procent. Jak ale poukazuje analytik Raiffeisenbank Vít Mikulášek, zrovna v případě automotive jde o to, s čím se výkon porovnává. „Za opticky horším výsledkem zde stojí i vysoká srovnávací základna minulého roku, přičemž za celé období leden–květen je automotive meziročně jen o 0,5 % horší,“ říká Mikulášek.

Že se ale nedá všecko omluvit tím, jak vysoko byla laťka loni, poukazuje Vít Hradil, analytik Cyrrusu. „I meziměsíčně v červených číslech zůstává 13 z 22 sledovaných zpracovatelských odvětví, tedy většina z nich. To na statistické efekty svádět nelze,“ konstatuje Hradil a dodává i perspektivu více let. „Ještě varovněji vyznívá dlouhodobé srovnání, podle nějž je výkon českého průmyslu momentálně podobný jako v dubnu roku 2017, tedy před těžko uvěřitelnými sedmi lety.“

Mezi odvětví, která také za květen vykazují výrazný pokles, patří výroba ostatních dopravních prostředků a zařízení nebo strojírenství. V květnu navíc taky velmi výrazný propad nastal také v průmyslu sousedního Německa. Výsledky nejdůležitějšího obchodního partnera našich firem pochopitelně také na optimismu nepřidají.

Hledáte výhodný firemní úvěr? Klikněte ZDE.

Pozitivní bilanci mají za květen výroba a rozvod elektřiny, plynu, tepla a klimatizovaného vzduchu, výroba počítačů, elektronických a optických přístrojů a zařízení nebo výroba potravinářských výrobků. K mírnému zlepšení po dlouhé době došlo v těžařství, i když dosavadní letošní výkon oboru je pořád o deset procent horší než výsledek za totožné období loni.

Vyhlídky na zlepšení nedávají data o nových zakázkách, poptávka je pořád v útlumu. „Určitou dávku optimismu však nabízí automobilový průmysl, kde dochází k růstu nových zakázek o 3,5 % meziročně, v případě výroby ostatních dopravních prostředků a zařízení jde o meziroční růst ve výši 4 %,“ podotýká Mikulášek. Optimisticky podle něj vypadají z pohledu nových zakázek také výroba počítačů a elektronických zařízení nebo farmacie.

Celkově mezi analytiky po zveřejnění květnových dat z průmyslu panuje shoda na tom, že pokud v průmyslu dojde k oživení, bude to až v závěrečné části roku. „Za úspěch bychom považovali, kdyby průmysl letošní rok zakončil alespoň na nulovém růstu,“ shrnuje nepříliš optimisticky analytik Cyrrusu Vít Hradil.

Zaujali jsme vás? Pokračujte...

Kdy je sport skvělým byznysem a kdy ne? Čtěte v novém Finmagu

Je sport dobrý byznys? Bezpochyby. Když ale je řeč o olympiádě, není to tak jednoznačné. Pořadatelská města totiž stále víc a víc prodělávají. I miliardy dolarů.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

SPORTEM K BYZNYSU

Nejlépe placení sportovci? Michael Jordan, Tiger Woods, Christiano Ronaldo… • Proč se olympiáda stala globálním černým Petrem? • Jak se vrcholový závodník stane vrcholovým manažerem

BYZNYS JE HRA

„Nenapadlo by mě takovou firmu rozjíždět, kdybych neměl ADHD,“ říká Rosťa Novák o úspěšném Cirku La Putyka. • Proč Elonu Muskovi už není do smíchu • Zachránili barokní skvost, teď chtějí manželé Lazarowitz svůj zámek odkázat státu

Ohodnoťte článek

-
7
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Redakce Finmag.cz

Redakce Finmag.cz

O podnikání píšeme v souvislostech, inspirujeme, poukazujeme na klíčové problémy podnikatelů a živnostníků. Úspěch nechceme glorifikovat jen skrze peníze, ale i společenské dopady podnikání. Píšeme o lidech,... Více

Související témata

aktualityautomobilový průmyslČeský statistický úřadprůmyslprůmyslová výrobastatistika

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Kdy je sport skvělým byznysem a kdy ne?

Koupit nejnovější číslo