Předplatit časopis Finmag

Britové na Adama dali 75 milionů. Startup, který sežene řemeslníka, přerůstá Evropu

Redakce Finmag.cz
Redakce Finmag.cz
16. 7. 2024
aktuality

Český startup Adam, který zprostředkovává online služby řemeslníků, expandoval už do desítky evropských zemí. S investicí britského fondu Brighteye se zkusí chytit na dalších kontinentech.

Britové na Adama dali 75 milionů. Startup, který sežene řemeslníka, přerůstá Evropu
Adam & Adam. Zakladatelé startupu Jakub Dvořák a Roman Sysel / Zdroj: Adam

Zatím se Adam specializoval na relativně úzký výsek trhu z řemeslnými pracemi. Zajišťuje malířské služby a rekonstrukce koupelen i celých bytů, tedy zedničinu.

V tomhle oboru se mu dařilo, dotáhl do konce přes 15 tisíc projektů; meziročně jejich počet rostl třikrát.

Adam je sice startup z Česka, ale jeho působnost je dneska mnohem širší. Funguje v Česku a všech sousedních zemích, ve Francii, Itálii nebo Británii, ale také v Řecku nebo Chorvatsku.

Největší trhy jsou pro něj teď Británie, Irsko a Španělsko „Tři čtvrtiny tržeb nám plynou ze západní Evropy a počítáme, že tohle procento bude růst i nadále. Skvělá čísla máme ale i v našem regionu. Česko, Slovensko a Maďarsko se řadí mezi naše top trhy,“ komentuje Jakub Dvořák, spoluzakladatel startupu Adam. V okolních zemích Adam ještě hodně čeká od Německa.

Teď získal Adam tři miliony eur (cca 75 milionů korun) od britského venture kapitálového fondu Brighteye. Peníze mají sloužit posílení pozic na trzích, kde už jsou Adamovy služby zavedené, Adam ale chystá i rozšíření do nových evropských měst, jakož i mimo Evropu.

„Zatímco Adam poskytuje bezproblémové služby klientům, umožňuje tím také neustálý profesní rozvoj řemeslníků. Dává jim možnost budovat vlastní podnikání, rozšířit své služby a zvýšit svou konkurenceschopnost.“ říká Ben Wirz, zakládající partner společnosti Brighteye.

Startup investory zaujal rychlostí a efektivitou růstu, ambiciózními plány, produktem i zpětnou vazbou od zákazníků. Ti nemusí studovat ceníky různých řemeslníků a obvolávat je nebo obepisovat s nabídkou. Odhad nákladů dostanou na pár kliků od webové kalkulačky. Adam už je pak jen propojí s řemeslníkem, který může být v žádaný čas na žádaném místě.

Podobně startup šetří čas i řemeslníkům. „Řemeslníci obecně tráví spoustu času prohlídkami, naceňováním zakázek, organizováním práce a komunikací se zákazníkem. Adam se o vše stará za ně, takže umíme až trojnásobně zvýšit množství zakázek, které řemeslníci zvládnou během měsíce,“ říká Roman Sysel, spoluzakladatel Adama.

Zatím Adam zprostředkovává kontakt se zákazníky jen malířům a zedníkům. Kromě expanze geografické ale chystá i expanzi nabídky, tedy její rozšíření o další řemesla. „Rozhodli jsme se řešit jedno řemeslo po druhém. Naší vizí je, že jednou si prostřednictvím Adama budete moci postavit celý dům,“ říká Roman Sysel, spoluzakladatel Adama.

Adam

Adama založili v roce 2020 Roman Sysel a Jakub Dvořák. Dnes Adam funguje v 11 evropských zemích – Velká Británie, Irsko, Španělsko, Portugalsko, Francie, Německo, Rakousko, Česko, Slovensko, Maďarsko a Řecko. Mezi investory, kteří na Adama vsadili, patří Presto Ventures, zakladatel a CEO společnosti Bolt Markus Villig a nyní i Brighteye Ventures.

Zaujali jsme vás? Pokračujte...

Kdy je sport skvělým byznysem a kdy ne? Čtěte v novém Finmagu

Je sport dobrý byznys? Bezpochyby. Když ale je řeč o olympiádě, není to tak jednoznačné. Pořadatelská města totiž stále víc a víc prodělávají. I miliardy dolarů.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

SPORTEM K BYZNYSU

Nejlépe placení sportovci? Michael Jordan, Tiger Woods, Christiano Ronaldo… • Proč se olympiáda stala globálním černým Petrem? • Jak se vrcholový závodník stane vrcholovým manažerem

BYZNYS JE HRA

„Nenapadlo by mě takovou firmu rozjíždět, kdybych neměl ADHD,“ říká Rosťa Novák o úspěšném Cirku La Putyka. • Proč Elonu Muskovi už není do smíchu • Zachránili barokní skvost, teď chtějí manželé Lazarowitz svůj zámek odkázat státu

Ohodnoťte článek

-
1
+

Sdílejte

Diskutujte (1)

Vstoupit do diskuze
Redakce Finmag.cz

Redakce Finmag.cz

O podnikání píšeme v souvislostech, inspirujeme, poukazujeme na klíčové problémy podnikatelů a živnostníků. Úspěch nechceme glorifikovat jen skrze peníze, ale i společenské dopady podnikání. Píšeme o lidech,... Více

Související témata

aktualityexpanzeinvesticePodnikavé Českopresto venturesřemeslostartupysuccess storytržbyventure kapitál

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Kdy je sport skvělým byznysem a kdy ne?

Koupit nejnovější číslo