Předplatit časopis Finmag

Evropská IT velmoc? Brno! Informační technologie živí v Česku desítky tisíc lidí

Redakce Finmag.cz
Redakce Finmag.cz
21. 6. 2024
aktuality

Byznysu v informačních technologiích se v Česku nebývale daří. Firmy, které v dlouhodobě perspektivním oboru působí, ročně vydělají desítky miliard korun. S nástupem umělé inteligence mají firmy i živnostníci žně: poptávka po jejich službách je enormní, vyplývá z aktuálních dat kariérní platformy pro IT komunitu Smitio.

Evropská IT velmoc? Brno! Informační technologie živí v Česku desítky tisíc lidí
Brno jako digitální velmoc, údolí Svratky Silicon Valley (ilustrační obrázek) / Zdroj: Shutterstock, koláž Pleska

„Poptávka po zkušených odbornících v oblasti vývoje softwaru, kybernetické bezpečnosti, cloudových řešení, umělé inteligence a dalších progresivních technologií každým rokem výrazně roste. Zatímco v některých tradičních odvětvích dochází ke stagnaci či propouštění, pro IT specialisty je aktuálně doba velmi příznivá,“ říká Denisa Janatová, ředitelka společnosti Smitio.

Mimo jiné je to podle ní i důvod, proč v tomto oboru v Česku rychle vznikají nové společnosti. Ročně se jejich počet zvýší v průměru o pět až sedm procent. „Počet OSVČ v IT oblasti roste ještě víc, konkrétně okolo deseti až 15 procent ročně,“ dodává Janatová.

Vysoký počet OSVČ je mimo jiné dán i tím, že většina firem působících v informačních technologiích kombinuje zaměstnanecké poměry se spoluprací s „ičaři“. Ti pak působí v roli takzvaných kontraktorů, kteří své služby dodávají více zaměstnavatelům.

Když pracují na více projektech zároveň, mohou si pak takoví lidé sáhnout i na lepší peníze. „Pokud jsou schopni své projekty efektivně řídit, mohou si vydělat vysoko nad průměrným platem ajťáků, který se aktuálně pohybuje kolem 75 tisíc korun měsíčně,“ analyzuje aktuální stav na trhu Kateřina Marešová, ředitelka obchodního oddělení a oddělení péče o zákazníky společnosti Smitio.

Některé IT firmy mají navíc podle ní nastavený systém tak, že i živnostníci mohou plně čerpat zaměstnanecké benefity. Marešová ale upozorňuje, že jen vlastnictví živnostenského oprávnění a povrchní ovládání informačních technologií nestačí; člověk se v oboru musí neustále vzdělávat, protože ten se neustále velmi dynamicky vyvíjí.

Nejvíce pracovních příležitostí nabízejí podle platformy velká města, ve kterých sídlí světové IT firmy. Velmocí v informačních technologiích, a to i z celoevropského pohledu, je pak podle Smitia Brno. Druhým největším centrem IT aktivit v Česku je Praha, na třetí příčce pak Ostrava.

Podle nejnovějších statistických dat Svazu průmyslu a dopravy ČR z roku 2022 působí v České republice více než 30 500 firem podnikajících v oblasti informačních technologií a telekomunikací, živnostníků je 50 tisíc. Každoročně přibývají další. Některé z nich jsme vám ostatně na Finmag.cz i přiblížili, namátkou vybíráme:

Zaujali jsme vás? Pokračujte...

Kdy je sport skvělým byznysem a kdy ne? Čtěte v novém Finmagu

Je sport dobrý byznys? Bezpochyby. Když ale je řeč o olympiádě, není to tak jednoznačné. Pořadatelská města totiž stále víc a víc prodělávají. I miliardy dolarů.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

SPORTEM K BYZNYSU

Nejlépe placení sportovci? Michael Jordan, Tiger Woods, Christiano Ronaldo… • Proč se olympiáda stala globálním černým Petrem? • Jak se vrcholový závodník stane vrcholovým manažerem

BYZNYS JE HRA

„Nenapadlo by mě takovou firmu rozjíždět, kdybych neměl ADHD,“ říká Rosťa Novák o úspěšném Cirku La Putyka. • Proč Elonu Muskovi už není do smíchu • Zachránili barokní skvost, teď chtějí manželé Lazarowitz svůj zámek odkázat státu

Ohodnoťte článek

-
3
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Redakce Finmag.cz

Redakce Finmag.cz

O podnikání píšeme v souvislostech, inspirujeme, poukazujeme na klíčové problémy podnikatelů a živnostníků. Úspěch nechceme glorifikovat jen skrze peníze, ale i společenské dopady podnikání. Píšeme o lidech,... Více

Související témata

aktualityBrnobyznysekonomikainformační technologieITOSVČpodnikáníPodnikavé Českoumělá inteligencezaměstnanecké benefity

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Kdy je sport skvělým byznysem a kdy ne?

Koupit nejnovější číslo