Předplatit časopis Finmag

Rožnovské Onsemi rozšíří výrobu, americká firma oznámila v Česku rekordní investici

Redakce Finmag.cz
Redakce Finmag.cz
20. 6. 2024
aktuality

Společnost Onsemi v Rožnově pod Radhoštěm čeká v následujících letech významné rozšíření výroby polovodičových čipů. Vyplývá to z oznámení americká firmy, která hodlá do svého českého závodu v průběhu několika let investovat až dvě miliardy dolarů, v přepočtu téměř 47 miliard korun. Může to být historicky největší investice zahraniční firmy v Česku.

Rožnovské Onsemi rozšíří výrobu, americká firma oznámila v Česku rekordní investici
Zdroj: Onsemi

Americká společnost Onsemi svůj záměr oznámila v tiskové zprávě. Česko při výběru upřednostnila před svými továrnami v USA a Koreji. Podle zpráv z trhu chce společnost s českou vládou jednat ještě o balíčku investičních pobídek, podle ministra financí Zbyňka Stanjury jsou ke zvážení například daňové odpustky. Česko o klíčovou investici aktivně usilovalo.

„Tato investice by byla jednou z největších investic soukromého sektoru v historii České republiky a jednou z prvních investic do pokročilé výroby polovodičů ve střední Evropě,“ uvádí Onsemi v oznámení s tím, že chce v Rožnově vybudovat závod pro kompletní výrobu čipů nezbytných pro oblast energetiky, elektromobility ale i datových center či center umělé inteligence.

„Naše investice do místních brownfieldů by vytvořila středoevropský dodavatelský řetězec, který by lépe obsluhoval rychle rostoucí poptávku našich zákazníků po inovativních technologiích,“ řekl Hassane el-Khoury, prezident a CEO společnosti Onsemi.

„Rozhodnutí společnosti Onsemi expandovat do České republiky je jasným potvrzením atraktivity naší země pro zahraniční investice a přinese významný impulz pro rozvoj naší ekonomiky,“ uvedl ministr průmyslu a obchodu ČR Jozef Síkela. „Tato investice nejen posiluje naši pozici v oblasti polovodičů, ale může také přispět k rozvoji automobilového průmyslu a pomoci nám s jeho adaptací na vzestup elektromobility.“

Vzhledem ke zkušenostem z covidového přerušení dodávek klíčových čipů z Číny vítá novou investici i největší česká firma Škoda Auto. Ta musela během covidových let pro nedostatek polovodičových součástek několikrát přerušovat výrobu. Nová továrna by také měla přinést Rožnovu až tisíc nových pracovních míst. Město už chystá několik adaptačních programů, například hodlá rozšířit síť škol a školek.

Americká firma Onsemi se specializuje na výrobu polovodičů pro automobily, počítače a komunikační technologie. Vznikla roku 1999 a po celém světě zaměstnává 33 tisíc lidí. Dvě vývojová centra (SCG Czech Design Center, ON Design Czech) a jedno výrobní (ON Semiconductor Czech Republic) má v Česku, a to v Brně a Rožnově pod Radhoštěm. Přes 2 200 zaměstnanců zde navrhuje integrované obvody, vyvíjí nové produkty i technologické procesy a vyrábí polovodičové desky a čipy.

Společnost Onsemi byla už poosmé v řadě oceněna i za svůj etický program (The World Most Ethical Companies). Firma patří do žebříčku největších amerických firem Fortune 500 a je zahrnuta v indexech Nasdaq 100 a S&P 500.

Zaujali jsme vás? Pokračujte...

Kdy je sport skvělým byznysem a kdy ne? Čtěte v novém Finmagu

Je sport dobrý byznys? Bezpochyby. Když ale je řeč o olympiádě, není to tak jednoznačné. Pořadatelská města totiž stále víc a víc prodělávají. I miliardy dolarů.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

SPORTEM K BYZNYSU

Nejlépe placení sportovci? Michael Jordan, Tiger Woods, Christiano Ronaldo… • Proč se olympiáda stala globálním černým Petrem? • Jak se vrcholový závodník stane vrcholovým manažerem

BYZNYS JE HRA

„Nenapadlo by mě takovou firmu rozjíždět, kdybych neměl ADHD,“ říká Rosťa Novák o úspěšném Cirku La Putyka. • Proč Elonu Muskovi už není do smíchu • Zachránili barokní skvost, teď chtějí manželé Lazarowitz svůj zámek odkázat státu

Ohodnoťte článek

-
1
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Redakce Finmag.cz

Redakce Finmag.cz

O podnikání píšeme v souvislostech, inspirujeme, poukazujeme na klíčové problémy podnikatelů a živnostníků. Úspěch nechceme glorifikovat jen skrze peníze, ale i společenské dopady podnikání. Píšeme o lidech,... Více

Související témata

aktualityautomobilový průmyslbyznysČeská republikačipyelektromobilitainvesticeinvestiční pobídkykapitálonsemipodnikáníPodnikavé ČeskoZlínský kraj

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Kdy je sport skvělým byznysem a kdy ne?

Koupit nejnovější číslo