Předplatit časopis Finmag

Firem letos přibylo už sedm tisíc. Podnikatelé to naopak stále víc vzdávají

Redakce Finmag.cz
Redakce Finmag.cz
19. 6. 2024
aktuality

Počet obchodních firem v Česku roste nejvíc za poslední tři roky. Podle nejnovějších dat společnosti CRIF jich v květnu jich přibylo 1125, za letošní rok pak zatím necelých sedm tisíc. Nejrychleji se rozrůstá hlavně odvětví výroby. Počet podnikatelů naopak v posledních měsících klesá.

V květnu vzniklo v Česku 2 315 obchodních společností a 1 190 jich zaniklo. Během prvních pěti měsíců letošního roku pak celkem vzniklo 13 186 společností, což je o čtyři procenta víc než za stejné období roku 2023. Zároveň zaniklo 6 230 společností, o pět procent míň než před rokem. Vyplývá to z analýzy společnosti CRIF – Czech Credit Bureau.

„Již delší dobu pozorujeme, že firemnímu podnikání se u nás daří. Na deset zaniklých společností teď připadá průměrně 21 nových subjektů a firem tak poměrně rychle přibývá. Míra bankrotů firem je stabilní a na nízké úrovni. I když objem jejich bankovních úvěrů roste, podíl nevýkonných úvěrů se snižuje, takže jejich platební morálka je velmi dobrá,“ říká Věra Kameníčková, analytička CRIF.

Od začátku roku ke konci května vzniklo nejvíc obchodní společnosti v odvětví výroby a rozvodu elektřiny, plynu a tepla, kde na deset zaniklých firem připadlo průměrně 206 vzniklých. Největší úbytek naopak nastal u firem v oblasti peněžnictví a pojišťovnictví.

Naprostá většina zaniklých firem (93 %) měla v době zániku maximálně pět zaměstnanců. Pouze šest zaniklých firem mělo sto a víc zaměstnanců.

Podnikatelů dál ubývá

Podstatně horší je situace u podnikatelů. Podle posledních dat jich v květnu ubylo 241, měsíc před tím dokonce 3974.

Srovnání s loňským rokem vychází mnohem lépe: od začátku roku začalo v Česku podnikat 36 072 lidí, o 3 869 víc než ve stejném období loni, a 38 654 jich podnikání ukončilo, tedy o 199 tisíc méně než loni. V tomto případě je ale potřeba vzít v potaz specifikum roku 2023, kdy kvůli zavádění povinných datových schránek pro podnikatele ukončovaly živnost statisíce lidí.

Hledáte podnikatelský úvěr? Poradíme!

Potřebujete nastartovat své podnikání? Pomůžeme vám.

Ke konci května bylo v Česku 1,93 milionu podnikatelů, z toho třetinu tvoří ženy a dvě třetiny muži.

Usnadnit podmínky podnikání v Česku by mohl například vstřícnější postoj státu v oblasti byrokracie. S vlastním návrhem antibyrokratického zákona přišla v minulém týdnu Hospodářská komora, která usiluje o to, aby měl stát od roku 2025 povinnost přezkoumávat a odstraňovat neodůvodněnou regulatorní a nepřiměřenou byrokratickou zátěž. Do přezkumu by se mohli zapojit přímo právě i podnikatelé.

Zaujali jsme vás? Pokračujte...

Kdy je sport skvělým byznysem a kdy ne? Čtěte v novém Finmagu

Je sport dobrý byznys? Bezpochyby. Když ale je řeč o olympiádě, není to tak jednoznačné. Pořadatelská města totiž stále víc a víc prodělávají. I miliardy dolarů.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

SPORTEM K BYZNYSU

Nejlépe placení sportovci? Michael Jordan, Tiger Woods, Christiano Ronaldo… • Proč se olympiáda stala globálním černým Petrem? • Jak se vrcholový závodník stane vrcholovým manažerem

BYZNYS JE HRA

„Nenapadlo by mě takovou firmu rozjíždět, kdybych neměl ADHD,“ říká Rosťa Novák o úspěšném Cirku La Putyka. • Proč Elonu Muskovi už není do smíchu • Zachránili barokní skvost, teď chtějí manželé Lazarowitz svůj zámek odkázat státu

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Redakce Finmag.cz

Redakce Finmag.cz

O podnikání píšeme v souvislostech, inspirujeme, poukazujeme na klíčové problémy podnikatelů a živnostníků. Úspěch nechceme glorifikovat jen skrze peníze, ale i společenské dopady podnikání. Píšeme o lidech,... Více

Související témata

aktualitybyrokraciefirmyobchodní společnostpodnikánípodnikatelépodnikatelské prostředíPodnikavé Českozaložení firmy

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Kdy je sport skvělým byznysem a kdy ne?

Koupit nejnovější číslo