Předplatit časopis Finmag

Míň papírování, víc podnikání. Komora představila antibyrokratický zákon

Redakce Finmag.cz
Redakce Finmag.cz
13. 6. 2024
aktuality

Hospodářská komora (HK) představila vlastní návrh antibyrokratického zákona. Usiluje o to, aby měl stát od roku 2025 povinnost přezkoumávat a odstraňovat neodůvodněnou regulatorní a nepřiměřenou byrokratickou zátěž. Do přezkumu by se mohli zapojit přímo i podnikatelé.

Podle odhadů Komory vynakládají firmy na administrativu ročně tisíce neproduktivních hodin a zhruba 72 miliard korun, které by jinak mohly být investovány například do rozvoje podnikání a zaměstnanců. A zároveň by přispěly ke zvyšování přidané hodnoty a růstu HDP.

Komora teď přichází s dalším nápadem na snížení byrokratické zátěže. Na celorepublikovém sněmu HK její představitelé zveřejnili vlastní návrh antibyrokratického zákona.

„Administrativní zátěž podnikatelů neustále roste, velkým problémem přitom je, že stát dopady přibývající regulace zpětně nevyhodnocuje. Proto chceme, aby ústřední správní orgány státní správy měly nově povinnost dopady regulatorních a administrativních opatření ­­přezkoumávat,“ říká prezident HK Zdeněk Zajíček.

„Došli jsme proto k závěru, že aby se v naší zemi začala systematicky odbourávat nadměrná administrativa, musí se uložit zákonem jasné postupy a pravidla pro identifikaci, přezkum a odstranění této zátěže. Návrh teď předložíme k diskusi zákonodárcům,“ dodává Zajíček.

Zákon by nově také upravoval práva zástupců podnikatelů a dalších fyzických a právnických osob na podání podnětu k přezkumu byrokratické zátěže. HK proto navrhuje, aby vláda k takovému podnětu do tří měsíců od podání zaujala stanovisko a nadměrnou administrativu odstranila nebo aspoň snížila.

Podle propočtů Komory s využitím údajů CETA a Liberálního institutu by snížení administrativní zátěže o 25 % ušetřilo podnikatelům nejméně 18 miliard korun ročně.

Hospodářská komora usiluje o omezení byrokracie už delší dobu. Na lednovém jednání s bývalým italským premiérem Enricem Lettou apelovali podnikatelé zejména na „regulační detox“ a snížení administrativní zátěže, racionalizaci ESG reportingu nebo harmonizaci evropských technických norem pro zkoušení a certifikaci průmyslových výrobků v EU. Ve zprávě o stavu vnitřního trhu, která by měla ovlivnit priority příští Evropské komise v následujících pěti letech, pak Letta označil právě administrativní zátěž za hlavní překážku rozvoje jednotného trhu.

Zaujali jsme vás? Pokračujte...

Kdy je sport skvělým byznysem a kdy ne? Čtěte v novém Finmagu

Je sport dobrý byznys? Bezpochyby. Když ale je řeč o olympiádě, není to tak jednoznačné. Pořadatelská města totiž stále víc a víc prodělávají. I miliardy dolarů.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

SPORTEM K BYZNYSU

Nejlépe placení sportovci? Michael Jordan, Tiger Woods, Christiano Ronaldo… • Proč se olympiáda stala globálním černým Petrem? • Jak se vrcholový závodník stane vrcholovým manažerem

BYZNYS JE HRA

„Nenapadlo by mě takovou firmu rozjíždět, kdybych neměl ADHD,“ říká Rosťa Novák o úspěšném Cirku La Putyka. • Proč Elonu Muskovi už není do smíchu • Zachránili barokní skvost, teď chtějí manželé Lazarowitz svůj zámek odkázat státu

Ohodnoťte článek

-
4
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Redakce Finmag.cz

Redakce Finmag.cz

O podnikání píšeme v souvislostech, inspirujeme, poukazujeme na klíčové problémy podnikatelů a živnostníků. Úspěch nechceme glorifikovat jen skrze peníze, ale i společenské dopady podnikání. Píšeme o lidech,... Více

Související témata

aktualitybyrokraciefirmyhospodářská komorapodnikánípodnikatelé

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Kdy je sport skvělým byznysem a kdy ne?

Koupit nejnovější číslo