Předplatit časopis Finmag

Čelíte šikaně od úředníků? Vyplňte anonymní dotazník a třeba se to změní

Michal Hron
Michal Hron
29. 5. 2024
aktuality

Podnikáte a setkali jste se v poslední době s šikanou ze strany úřadů? Asociace malých a středních podniků a živnostníků na základě několika nedávných případů mezi podnikateli mapuje, jak moc svévolně úřady vůči podnikatelům postupují. Do ankety se můžete zapojit i vy.

Čelíte šikaně od úředníků? Vyplňte anonymní dotazník a třeba se to změní
Papírování, papírování a zase papírování. A na byznys už nezbývá čas (ilustrační foto) / Zdroj: Michal Hron / Midjourney

„V souvislosti s několika nedávnými případy mezi podnikateli se Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR (AMSP ČR) rozhodla zmapovat zkušenosti malých a středních podniků a živnostníků se šikanou ze strany úřadů,“ píše AMSP, proč podnikatele anketou oslovuje. 

Anketa na téma šikana úředníků je anonymní a zabere zhruba pět minut. Určena je – z logiky věci – podnikatelům a živnostníkům, zejména pak těm s negativní zkušeností s úřady. „Vaše otevřenost a upřímnost jsou pro nás klíčové. Cílem této ankety je identifikovat největší problémy, kterým čelí podnikatelé, a pracovat na jejich nápravě,“ píše dále asociace.

O tom, že úřady často postupují vůči podnikatelům nepřiměřeně tvrdě a v zákonných lhůtách naopak až laxně, slýcháme při našem mapování malých a středních podniků a živnostníků v Česku často. Smutnou praxí dneška ovšem je, že málokdo o těchto problémech do médií otevřeně promluví; bojí se, že svou kritikou na sebe úřady naopak pošle.

O výjimku se loni postaral zakladatel a majitel IT firmy Wedos Josef Grill. Ten v otevřeném dopise premiérovi Petru Fialovi veřejně obžaloval stát z neschopnosti a nepředvídatelnosti. „Je smutné něco budovat z ČR. Pokud nevíte, zda a kdy vás stát okrade, tak to není férové prostředí. Pokud nevíte, jaké podmínky a pravidla budou platit za pár měsíců, tak nemůžete plánovat investice a budování firmy,“ píše mimo jiné v apelu. Jeho slova zarezonovala i v největších českých médiích.

Hlavní problém je, že pokud se problémy nepojmenují a neidentifikují, máloco se změní. I proto se AMSP skrze anonymní dotazník snaží zjistit, co přesně podnikatele ve vztahu k úřadům pálí. Důležitá je proto pravdivost a upřímnost. „Doufáme, že společně přispějeme k vytvoření příznivějšího podnikatelského prostředí,“ uvádí AMSP.

Minulost už mnohokrát jasně ukázala, že veřejné propírání existujících problémů a tlak médií na vládu může přinést pozitivní změny. Na vyplnění krátkého dotazníku zbývají už jen dva dny. Najdete ho pod tímto odkazem.

Zaujali jsme vás? Pokračujte...

Kdy je sport skvělým byznysem a kdy ne? Čtěte v novém Finmagu

Je sport dobrý byznys? Bezpochyby. Když ale je řeč o olympiádě, není to tak jednoznačné. Pořadatelská města totiž stále víc a víc prodělávají. I miliardy dolarů.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

SPORTEM K BYZNYSU

Nejlépe placení sportovci? Michael Jordan, Tiger Woods, Christiano Ronaldo… • Proč se olympiáda stala globálním černým Petrem? • Jak se vrcholový závodník stane vrcholovým manažerem

BYZNYS JE HRA

„Nenapadlo by mě takovou firmu rozjíždět, kdybych neměl ADHD,“ říká Rosťa Novák o úspěšném Cirku La Putyka. • Proč Elonu Muskovi už není do smíchu • Zachránili barokní skvost, teď chtějí manželé Lazarowitz svůj zámek odkázat státu

Ohodnoťte článek

-
2
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Michal Hron

Michal Hron

Šéfredaktor webu Finmag.cz. Novinář s dlouholetou praxí z největších českých médií, milovník moderních technologií i přístupů, ale i čisté nedotčené přírody. Po krachu vydavatelství Mladá fronta přešel... Více

Související témata

aktualityanketabyrokracieinvesticemalé a střední firmyMédiapodnikateléPodnikavé Českoprůzkumyšikanaúřadyúředníciživnostníci

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Kdy je sport skvělým byznysem a kdy ne?

Koupit nejnovější číslo