Předplatit časopis Finmag

Byznysmen s pauzákem. La Putyka je nekončící péče a starost, říká Rosťa Novák

Irena Jirků
Irena Jirků
16. 7. 2024
časopis

Před 15 lety s partou kamarádů založil Cirk La Putyka a přestavěl pro něj budovu v pražské Holešovické tržnici. „Vybudovat divadlo ve zcela nedivadelním prostoru, bez jakýchkoliv zkušeností a bez jakéhokoliv finančního zajištění, to byl fakt dost šílený projekt. Asi by mě to nikdy nenapadlo, kdybych neměl ADHD,“ říká Rosťa Novák. Přinášíme vám ochutnávku rozhovoru z červnového Finmagu.

Byznysmen s pauzákem. La Putyka je nekončící péče a starost, říká Rosťa Novák
Principál Cirku La Putyka Rosťa Novák / Zdroj: Tomáš Nosil

Cirk La Putyka je na české divadelní scéně výjimečný úkaz. Na tom se shodnou všichni. Divadelníci ale řeknou, že je pro ně moc cirkus. Pro tanečníky je zase příliš divadlem a pro cirkusáky víc tanec a divadlo.

V praxi to vypadá tak, že každé představení může mít úplně jiné publikum, a přesně to považuje Rosťa Novák za výhodu při úspěšném podnikání: „Když jsme company zakládali, řešili jsme jen, co a kde budeme hrát. Teď máme dvě company, stálou scénu i cirkusové šapitó, plánujeme už sezonu 2028/2029, prodáváme představení do zahraničí, připravujeme eventy a zabýváme se firemní kulturou. A tedy i otázkou, jak získat mladou generaci či jak řešit druhou kariéru končících performerů.“

Stárnoucí akrobaty a tanečníky v La Putyce nečeká „předčasný důchod“ jako v jiných souborech, ale počítá se s nimi do budoucna na jiných pracovních postech. Tohle pravidlo mě překvapilo asi nejvíc. A pak ještě sám Rosťa Novák. Seděli jsme v kanceláři, prohlíželi tabulky a schémata a já si spíš připadala jako u korporátního šéfa než u principála. Zvláště když ten principál mluvil jadrnou manažerskou řečí.

S Cirkem La Putyka jste v květnu slavili kulaté narozeniny tak, že jste uvedli představení Okamžik a koncipovali je jako ohlédnutí za tím, co bylo. Jak to tedy vlastně všechno začalo?

Před patnácti lety jsme si říkali Divadlo Rosti Nováka, protože nikdo nevěděl, jak to naše nadšení pojmenovat. Podívejte, tady mám třeba vstupenku do Divadla Archa v hodnotě 50 korun z 21. prosince 2008, což bylo naše vůbec první společné vystoupení. A na fotkách ze zkoušek jsou všichni zakládající členové souboru – třeba Petr Horníček, který teď má svoje Divadlo Bravo! v Braníku, je tu taky Vojta Dyk, Kuba Prachař, Honza Maxián, Jirka Kohout a moje žena, která tehdy čekala nejmladšího syna Šimona a při tom vymýšlela kostýmy, což koneckonců dělá dodnes. První opravdová premiéra se pak konala 21. dubna 2009 v divadle La Fabrika.

Kolik vás tehdy bylo?

Na první zájezdy jsme si objednali spací autobus a vešli jsme se. Na jevišti nás bylo 13, celý tým čítal okolo 20 lidí: zvukař, osvětlovač, dva technici, dva produkční, z nichž jeden byl můj brácha, finanční ředitelka, kostymérka…

A kolik je vás dnes?

Na denní bázi to odhaduju na nějakých 130, v širším okruhu pak 150 lidí. Celkově za ty roky prošly „barákem“ stovky lidí a podílely se na desítkách projektů.

Jak se řídí divadlo jako středně velká firma?

Jak dlouho vydrží Rosťovi Novákovi pocit štěstí? Jak mu komplikuje podnikání ADHD? A co bude dělat s La Putykou dalších 15 let? Zbytek rozhovoru najdete v červnovém vydání magazínu Finmag. Jeho hlavním tématem je propojení sportu a byznysu. S naším předplatným vám už žádné číslo neuteče!

Předplatit časopis na rok

Zaujali jsme vás? Pokračujte...

Kdy je sport skvělým byznysem a kdy ne? Čtěte v novém Finmagu

Je sport dobrý byznys? Bezpochyby. Když ale je řeč o olympiádě, není to tak jednoznačné. Pořadatelská města totiž stále víc a víc prodělávají. I miliardy dolarů.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

SPORTEM K BYZNYSU

Nejlépe placení sportovci? Michael Jordan, Tiger Woods, Christiano Ronaldo… • Proč se olympiáda stala globálním černým Petrem? • Jak se vrcholový závodník stane vrcholovým manažerem

BYZNYS JE HRA

„Nenapadlo by mě takovou firmu rozjíždět, kdybych neměl ADHD,“ říká Rosťa Novák o úspěšném Cirku La Putyka. • Proč Elonu Muskovi už není do smíchu • Zachránili barokní skvost, teď chtějí manželé Lazarowitz svůj zámek odkázat státu

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Irena Jirků

Irena Jirků

Šéfredaktorka Finmagu. Vystudovala historii a bohemistiku, vsadila na novinařinu. Začínala jako reportérka v MF Dnes, posléze řídila časopisy Marianne, Sanquis a víkendovou přílohu Hospodářských novin.... Více

Související témata

byznysčasopisFinmagfiremní kulturaKulturapodnikánírozhovorsuccess storyumění

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Kdy je sport skvělým byznysem a kdy ne?

Koupit nejnovější číslo