Předplatit časopis Finmag

Kam si může firma sáhnout pro dotace. Asociace připravila přehled

Redakce Finmag.cz
Redakce Finmag.cz
15. 7. 2024
aktuality

Asociace malých a středních podniků a živnostníků České republiky (AMSP) vydává přehled dotací pro podnikatele.

Co najdete níž

Monitoring dotací, který asociace připravuje několikrát do roka, se zaměřuje na dotace

U nás najdete základní přehled, podrobnější je u AMSP (pdf). A pak samozřejmě přidáváme níž odkazy, kde už je info docela úplné.

Dotace Technologie a aplikace pro konkurenceschopnost

Operační program Technologie a aplikace pro konkurenceschopnost (OP TAK) je program na podporu českých podnikatelů z evropských fondů v letech 2021–2027, spravuje ho ministerstvo průmyslu a obchodu, které pro něj nechalo vytvořit speciální webovou stránku.

Program Marketing vám pomůže s prezentací činnosti podniku na zahraničních výstavách nebo veletrzích. Přispěje na pronájem, stavbu a provoz stánku na dopravu i na výrobu promo materiálu. Můžete dostat až polovičku nákladů, maximálně ale 2,45 milionu.

Program Digitální podnik podporuje digitalizaci a automatizaci. Konkrétně tím, že podnikům přispívá na pořízení výpočetní techniky, softwarových systémů skrytých pod zkratkami CRM, ERP, CAE, CDE, GIS, MIS, APS, DMS, BIM, WMS, na modemy a routery potřebné k provozování LAN sítě nebo weby propojené se systémem řízení podnikových zdrojů a na další digitální technologie, nikoli ale výrobní, tedy například na technologie skladové, logistické a podobně. Získat prý lze až 30 milionů.

Program Proof of Concept je určený hlavně pro startupy a podniky začínající nebo chystající velký růst. Podporuje provedení studií proveditelnosti, která má jednak ověřit životaschopnost inovativního nápadu nebo výzkumu a sloužit výzkumu dalšímu, jednak takový výzkum dotáhnout a dovést až k výrobě a prodeji. Na výzkum v počáteční fázi lze získat až sedm milionů, na jeho dotažení až 25 milionů, výhodou je spolupráce s výzkumnou organizací, třeba vysokou školou.

Hledáte podnikatelský úvěr? Poradíme!

Potřebujete nastartovat své podnikání? Pomůžeme vám.

Program Inovace vám přispěje na pořízení nových strojů a technologií. Ale – musí sloužit k uvedení nových nebo inovovaných produktů do výroby a na trh nebo k inovování výrobního procesu nebo inovování poskytovaných služeb, získat lze až sto milionů korun. To se ale bude týkat nejspíš velkých podniků, protože i těm je výzva určena. Příjem žádostí bohužel končí poslední den tohoto měsíce.

Program Aplikace podporuje vědu a výzkum v podnicích, zejména formou příspěvku na mzdy výzkumníků a vývojářů, včetně povinných odvodů. Ale nejenom. Na projekt se dá získat až 125 milionů. Program ještě neběží, ale bude spuštěn ve třetím kvartálu.

Dotace Technologické agentury ČR

Technologická agentura ČR (TAČR) je státní organizace, která má na starosti přípravu a realizaci programů aplikovaného výzkumu, vývoje a inovací. Podrobnosti o Technologické agentuře a jejích aktivitách najdete na webu TAČR.

Program TREND – technologičtí lídři podporuje vývojové projekty v oblasti pokročilých technologií, digitálních technologií nebo umělé inteligence. Podporu je možné využít na odměny výzkumníků, techniků i podpůrného personálu, který na projektu pracuje. Dál na nástroje, přístroje a vybavení, náklady na outsourcovaný výzkum a další. Na jeden projekt můžete maximálně dostat 25 milionů korun. Pozor, termín hoří, hlásit se můžete jen do půlky srpna.

Elektromobilita

Program Elektromobilita vypisuje ministerstvo průmyslu a administruje Národní rozvojová banka. Můžete v něm pořídit auta na elektřinu (ale ne hybridy) nebo dokonce na vodík a můžete budovat dobíjecí stanici (ale musíte k ní pořídit i auto). Dostanete až 300 tisíc korun a záruku za úvěr. Ten si totiž musíte pořídit taky.

Finmag se těmhle dotacím už věnoval velmi podrobně: Dotace na elektromobily 2024: Kam pro ně a kolik lze získat? Velký přehled.

Zaujali jsme vás? Pokračujte...

Kdy je sport skvělým byznysem a kdy ne? Čtěte v novém Finmagu

Je sport dobrý byznys? Bezpochyby. Když ale je řeč o olympiádě, není to tak jednoznačné. Pořadatelská města totiž stále víc a víc prodělávají. I miliardy dolarů.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

SPORTEM K BYZNYSU

Nejlépe placení sportovci? Michael Jordan, Tiger Woods, Christiano Ronaldo… • Proč se olympiáda stala globálním černým Petrem? • Jak se vrcholový závodník stane vrcholovým manažerem

BYZNYS JE HRA

„Nenapadlo by mě takovou firmu rozjíždět, kdybych neměl ADHD,“ říká Rosťa Novák o úspěšném Cirku La Putyka. • Proč Elonu Muskovi už není do smíchu • Zachránili barokní skvost, teď chtějí manželé Lazarowitz svůj zámek odkázat státu

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Redakce Finmag.cz

Redakce Finmag.cz

O podnikání píšeme v souvislostech, inspirujeme, poukazujeme na klíčové problémy podnikatelů a živnostníků. Úspěch nechceme glorifikovat jen skrze peníze, ale i společenské dopady podnikání. Píšeme o lidech,... Více

Související témata

aktualitydotaceelektromobilitaevropské fondyinovaceMinisterstvo průmyslu a obchoduNárodní rozvojová bankatechnologie

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Kdy je sport skvělým byznysem a kdy ne?

Koupit nejnovější číslo