Předplatit časopis Finmag

Dotace na elektromobily táhnou. Víc než třetina zdrojů už je pryč, hlásí banka

Redakce Finmag.cz
Redakce Finmag.cz
18. 6. 2024
aktuality

Stačily pouhé tři měsíce na to, aby podnikatelé v Česku vyčerpali víc než třetinu zdrojů v rámci dotačního titulu na nákup elektromobilů a výstavbu dobíjecích stanic. Vyplývá to z aktuálních údajů Národní rozvojové banka (NRB), která dotační titul nazvaný „Záruka Elektromobilita I“ administruje. Celkem si podnikatelé rozdělili už přes 65 milionů korun.

Dotace na elektromobily táhnou. Víc než třetina zdrojů už je pryč, hlásí banka
NRB rozdělila už víc než třetinu zdrojů alokovaných pro dotace na elektromobily pro podnikatele (ilustrační foto) / Zdroj: Michal Hron / Midjourney

„První příspěvky jsme vyplatili na konci května, další větší částku pak NRB podnikatelům a firmám rozdělila v polovině června. Vyplacení více než 65 milionů na finančních příspěvcích potvrzuje zájem o tento program a také otevřenost českých podnikatelů k čisté mobilitě,“ říká Michal Nebeský, člen představenstva NRB se zodpovědností za obchod.

Během tří měsíců přijala NRB v programu Záruka Elektromobilita celkem 2 361 žádostí o záruku a uzavřela 1 772 smluv. Podnikatelé a firmy požádali o zaručení úvěru na nákup 2 467 osobních elektromobilů, 50 nákladních vozů a 962 dobíjecích stanic, bilancuje aktuální stav NRB.

Hledáte spolehlivé povinné ručení? Poradíme!

Vašemu autu najdeme nejvýhodnější pojištění na míru, co nezatíží rodinný rozpočet.

Podnikatelé a firmy mohou v rámci programu získat finanční příspěvek na nákup elektromobilu ve výši až 300 tisíc korun v závislosti na typu daného vozu. Na finančních příspěvcích banka celkem proplatila už 65 416 286 korun. „Z celkového objemu alokovaných zdrojů je v současné době rezervováno zhruba 36 procent,“ dodává NRB.

Dotační výzva v rámci Národního plánu obnovy tak výrazně zvýšila prodej elektrických aut v průběhu několika posledních měsíců. „Zájem o tuto výzvu předčil i naše očekávání,“ říká vrchní ředitel sekce fondů Evropské unie Marian Piecha z Ministerstva průmyslu a obchodu.

Program Záruka Elektromobilita NRB spustila 18. března 2024. Na základě výzvy, kterou vyhlásilo Ministerstvo průmyslu a obchodu, poskytuje podnikatelům a firmám bez rozdílu velikosti záruky k úvěrům na nákup bezemisních vozidel a dobíjecích stanic. Program obsahuje také přímou finanční dotaci ve výši až 300 tisíc korun. Podrobně jsme se programu věnovali už dříve:

Pozitivně program hodnotí i Česká leasingová a finanční asociace (ČLFA). „Věříme, že se ministerstvu průmyslu a obchodu podaří připravit i navazující programy, které pomohou dále ozelenit domácí vozový park. Snaha státu přistupovat k této oblasti koncepčně je příslibem, že se i v ČR podaří nastartovat dynamický rozvoj dopravy šetrné k životnímu prostředí,“ uvedla Jana Hanušová, předsedkyně představenstva ČLFA.

Zaujali jsme vás? Pokračujte...

Partner sekce

Kdy je sport skvělým byznysem a kdy ne? Čtěte v novém Finmagu

Je sport dobrý byznys? Bezpochyby. Když ale je řeč o olympiádě, není to tak jednoznačné. Pořadatelská města totiž stále víc a víc prodělávají. I miliardy dolarů.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

SPORTEM K BYZNYSU

Nejlépe placení sportovci? Michael Jordan, Tiger Woods, Christiano Ronaldo… • Proč se olympiáda stala globálním černým Petrem? • Jak se vrcholový závodník stane vrcholovým manažerem

BYZNYS JE HRA

„Nenapadlo by mě takovou firmu rozjíždět, kdybych neměl ADHD,“ říká Rosťa Novák o úspěšném Cirku La Putyka. • Proč Elonu Muskovi už není do smíchu • Zachránili barokní skvost, teď chtějí manželé Lazarowitz svůj zámek odkázat státu

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Redakce Finmag.cz

Redakce Finmag.cz

O podnikání píšeme v souvislostech, inspirujeme, poukazujeme na klíčové problémy podnikatelů a živnostníků. Úspěch nechceme glorifikovat jen skrze peníze, ale i společenské dopady podnikání. Píšeme o lidech,... Více

Související témata

aktualityČLFAdobíjecí stanicedotaceelektromobilitafinancovánífirmyMinisterstvo průmyslu a obchoduNárodní rozvojová bankapodnikateléúvěr

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Kdy je sport skvělým byznysem a kdy ne?

Koupit nejnovější číslo