Předplatit časopis Finmag

Já se vrátím a se mnou přijde EET, hlásá Babiš. Mají se snad živnostníci bát?

Pavel Jégl
Pavel Jégl
23. 7. 2024
 33 127
komentář

Hnutí ANO se chystá po návratu k moci obnovit elektronickou evidenci tržeb. Slibuje, že její nová verze bude pro podnikatele méně nákladná a jednodušší. Musí být, jinak by z ní Ústavní soud mohl udělat trhací kalendář.

Já se vrátím a se mnou přijde EET, hlásá Babiš. Mají se snad živnostníci bát?
Andrej Babiš a celé hnutí ANO chystá návrat elektronické evidence tržeb. / Zdroj: Hnutí ANO

Pouhých patnáct měsíců nás dělí od dalších sněmovních voleb. Příští rok tak můžeme pod stromeček dostat novou vládu. A dost možná to bude další z vlád Andreje Babiše.

S vládou ANO by se mnohé změnilo. Leccos by se rušilo a leccos zase vracelo. Mezi „navrátilci“ se přitom dá počítat s elektronickou evidencí tržeb, tedy EET.

Babiš to opakovaně zmiňuje. „Byl to projekt, kterému jsem věnoval strašně moc energie,“ říká bývalý premiér.

Jeho pobočnice Alena Schillerová mluví o „EET druhé generace“, na které už pracuje tým expertů ANO. EET 2.0 by podle ní měla být co nejlevnější a nejjednodušší.

Hledáte výhodný firemní úvěr? Klikněte ZDE.

Není to snad přiznání, že původní EET byla drahá a složitá? A mohou si být ti, na které by měl nový systém evidence tržeb dopadnout, jistí, že bude méně nákladný než původní? A nepřipraví je o čas, který by mohli věnovat podstatě svého podnikání?

Blíží se cílená daňová kontrola

EET a s ní neodmyslitelně spojené registrační pokladny začal zavádět Andrej Babiš jako ministr financí v Sobotkově vládě. Představoval ji jako systém, který ztíží daňové úniky, a tak vytvoří rovné podmínky v podnikání. Kromě toho měla EET státu zajistit vyšší příjmy.

Nikdo nedokázal přesně spočítat, o kolik EET, která platila pro stravovací a ubytovací služby a velkoobchod i maloobchod, zvýšila výběr daní, zejména DPH. Ve zprávě vydané v červenci zmiňuje Nejvyšší kontrolní úřad odhad jejího přínosu na 4,7 miliardy korun u DPH v roce 2017. Kromě toho systém pomohl finančáku doměřit na daních 652 milionů.

Bylo to hodně, nebo málo?

Poměřováno náklady vlády na EET, které dosáhly 2,24 miliardy (údaj ze zprávy NKÚ), to nevypadá na nějaké bingo. Ztrátovým projektem však elektronická evidence nebyla. Naznačil to hned po jejím startu strmý nárůst počtu plátců DPH.

Pětikoalice přesto tuto vlajkovou loď ANO potopila. Aniž by za ni měla náhradu.

Zmíněná zpráva kontrolního úřadu upozorňuje, že „zrušením elektronické evidence tržeb v lednu 2023 ztratil stát jeden z nástrojů k prověřování daňových úniků“. Zbyňkem Stanjurou vedené ministerstvo financí to připouští. Upozorňuje však, že finanční správa chystá nový digitální daňový a informační systém, který zařídí lepší dohled nad daňovou disciplínou.  

„Kontroly daňových poplatníků budou cílené a na základě analýzy dat. Nebudou to masivní nálety, přinese to lepší výběr daní,“ ujišťuje Stanjura.

Zatím není jasné, kdy by tento systém měl začít fungovat. Bude to v současném volebním období? V příštím k tomu už nynější politická reprezentace nemusí dostat příležitost.

Těžký úder pro výčepy

Stará EET byla každopádně rozporuplná. Z pohledu podnikatelů a zákazníků nebyl její přínos jednoznačný.

S registračními pokladnami rychle přibylo podniků, které začaly přijímat elektronické platby. Zákazníci tak na jedné straně získali vyšší komfort. Na straně druhé však museli skousnout vyšší ceny, protože restauratéři náklady na pokladny pohotově promítli do cen.

Vláda jim přitom ulevila snížením DPH na pivo a stravovací služby. Některým venkovským hospůdkám však EET zatloukla poslední hřebík do rakve. Těmto výčepům, kde se zpravidla nevařilo a kde se k pivu nabízel pouze utopenec nebo tlačenka, byla snížená DPH k ničemu, protože mnozí z jejich provozovatelů plátci DPH nebyli.

Dá se snad spolehnout na to, že případná EET druhé generace bude vůči drobným podnikatelům a živnostníkům ohleduplnější?

ANO by si na to v každém případě mělo dát pozor. Jinak by novou EET mohl provětrat Ústavní soud.

Víme, co vytesat do kamene

Původní EET v roce 2017 ústavní soudci ztrhali. Nezrušili ji, zato výrazně proškrtali. V usnesení kritizovali chaotický způsob, jakým byla zaváděna a anulovali povinnost hlásit do systému bezhotovostní platby, které může stát snadno dohledat.

Přejete si návrat EET?

Kromě toho soudci zarazili další dvě chystané vlny EET, které zahrnovaly svobodná povolání, dopravu, zemědělství, řemesla i výrobu. Jejich spuštění podmínili řadou opatření.

Pět soudců z patnácti přitom žádalo zrušení celého systému. Označili ho za nepřiměřený zásah státu do podnikání. Zákonodárce upozornili, že stát si má živnostníků a drobných podnikatelů vážit a neházet jim klacky pod nohy.

Soudci uvedli, že daňová disciplína je vysokou hodnotou, někdy by však zájem na ní měl ustoupit tomu, aby „byla zachována soběstačná, na pomoci ze společného nezávislá podnikatelská vrstva sebevědomých a odvážných lidí“. Ve svém disentním stanovisku politikům připomněli, na co by při svém rozhodování neměli zapomínat:

„Být živnostníkem není jednoduché. Chce to kus osobní odvahy a hodně trpělivosti, protože povinností spojených s podnikáním je obrovské množství […] Stát, který je výsledkem společenské smlouvy, by proto měl vždy dobře vážit zavedení každé nové povinnosti, která podnikatelům ztěžuje jejich činnost.“

Tahle slova by se mohla tesat do kamene. Pro Andreje Babiše a jeho politický ansámbl by měla sloužit jako varovně vztyčený prst.

Zaujali jsme vás? Pokračujte...

Kdy je sport skvělým byznysem a kdy ne? Čtěte v novém Finmagu

Je sport dobrý byznys? Bezpochyby. Když ale je řeč o olympiádě, není to tak jednoznačné. Pořadatelská města totiž stále víc a víc prodělávají. I miliardy dolarů.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

SPORTEM K BYZNYSU

Nejlépe placení sportovci? Michael Jordan, Tiger Woods, Christiano Ronaldo… • Proč se olympiáda stala globálním černým Petrem? • Jak se vrcholový závodník stane vrcholovým manažerem

BYZNYS JE HRA

„Nenapadlo by mě takovou firmu rozjíždět, kdybych neměl ADHD,“ říká Rosťa Novák o úspěšném Cirku La Putyka. • Proč Elonu Muskovi už není do smíchu • Zachránili barokní skvost, teď chtějí manželé Lazarowitz svůj zámek odkázat státu

Ohodnoťte článek

-
45
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Pavel Jégl

Pavel Jégl

Novinář a grafoman. Po studiu automatizace a robotiky na ČVUT se živil jako konstruktér. Už před listopadem 1989 ale psal – do samizdatu a taky do šuplíku. Pak si vyzkoušel politiku, když byl zvolen za... Více

Související témata

Alena SchillerováAndrej Babišbyznysdaňová kontrolaekonomikakomentářNejvyšší kontrolní úřadpodnikáníPodnikavé ČeskoÚstavní soudvládaživnostníci

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Kdy je sport skvělým byznysem a kdy ne?

Koupit nejnovější číslo