Předplatit časopis Finmag

Nové pravomoci Finančního analytického úřadu? Měl by používat i krycí doklady

Redakce Finmag.cz
Redakce Finmag.cz
26. 7. 2024
aktuality

Finanční analytický úřad (FAÚ) bude používat krycí doklady či konspirační byty. Počítá s tím novela zákona, která čeká na schválení Senátem.

„Krycím prostředkem se rozumí věc, včetně krycího dokladu, prostor nebo činnost sloužící k zastírání skutečné totožnosti osoby, k zabránění vyzrazení její činnosti nebo k zastírání činnosti Úřadu,“ píše se v novele zákona o některých opatřeních proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a financování terorismu (takzvaný AML zákon).

Novela dále uvádí, že zaměstnanec FAÚ je oprávněn používat krycí prostředky při výkonu působnosti FAÚ podle tohoto zákona nebo podle zákona upravujícího provádění mezinárodních sankcí, pokud by bez jeho použití došlo ke zmaření tohoto výkonu působnosti nebo k ohrožení života, zdraví nebo majetku zaměstnance Úřadu nebo jiné osoby anebo k vyzrazení činnosti Úřadu.

Proč FAÚ potřebuje tyto kompetence, není z návrhu zcela zřejmé. „Při tak výrazném rozšíření pravomoci úřadu přímo podřízeného vládě bych uvítal čísla, data, analýzy,“ píše právník František Nonnemann, který se zabývá především pravidly pro ochranu informací, compliance, finanční regulací a řízením rizik.

„Předkládací zpráva se v zásadě omezuje na konstatování, že je to potřebné pro ochranu zaměstnanců FAÚ, kteří kontrolují sankcionované subjekty, teroristy nebo ještě někoho horšího,“ dodává Nonnemann s tím, že dostatečnou pojistkou by snad mohl být fakt, že využití krycích dokladů musí vždy schválit ministr financí.

Hledáte výhodný firemní úvěr? Klikněte ZDE.

Finanční analytický úřad je správní úřad České republiky v podřízenosti Ministerstva financí České republiky, který plní funkci finanční zpravodajské jednotky a je hlavním gestorem opatření zaměřených na prevenci a boj proti praní peněz, financování terorismu a šíření zbraní hromadného ničení v Česku.

Zaujali jsme vás? Pokračujte...

Kdy je sport skvělým byznysem a kdy ne? Čtěte v novém Finmagu

Je sport dobrý byznys? Bezpochyby. Když ale je řeč o olympiádě, není to tak jednoznačné. Pořadatelská města totiž stále víc a víc prodělávají. I miliardy dolarů.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

SPORTEM K BYZNYSU

Nejlépe placení sportovci? Michael Jordan, Tiger Woods, Christiano Ronaldo… • Proč se olympiáda stala globálním černým Petrem? • Jak se vrcholový závodník stane vrcholovým manažerem

BYZNYS JE HRA

„Nenapadlo by mě takovou firmu rozjíždět, kdybych neměl ADHD,“ říká Rosťa Novák o úspěšném Cirku La Putyka. • Proč Elonu Muskovi už není do smíchu • Zachránili barokní skvost, teď chtějí manželé Lazarowitz svůj zámek odkázat státu

Ohodnoťte článek

-
2
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Redakce Finmag.cz

Redakce Finmag.cz

O podnikání píšeme v souvislostech, inspirujeme, poukazujeme na klíčové problémy podnikatelů a živnostníků. Úspěch nechceme glorifikovat jen skrze peníze, ale i společenské dopady podnikání. Píšeme o lidech,... Více

Související témata

aktualitybyrokraciefinanční analytický úřadkontrolyMinisterstvo financířízení rizikstátní správazákony

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Kdy je sport skvělým byznysem a kdy ne?

Koupit nejnovější číslo