Předplatit časopis Finmag

Kyberbezpečnost především. Asociace radí firmám, jak se bránit napadení

Redakce Finmag.cz
Redakce Finmag.cz
22. 7. 2024
aktuality

V souvislosti s celosvětovým výpadkem bezpečnostního softwaru nabízí Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR (AMSP ČR) návod menším firmám a podnikatelům, kteří nemají vlastní IT oddělení nebo IT specialistu, jak se zachovat v takovém případě a ochránit se před kybernetickým napadením.

Globální výpadek IT systémů, spojený s aktualizací bezpečnostního softwaru od firmy CrowdStrike, postihl 8,5 milionu zařízení s operačním systémem Windows. Jedním z nejohroženějších subjektů mohou být i firmy. Jak se vypořádat s možným rizikem, radí malým a středním podnikům AMSP.

„Celosvětový výpadek způsobila nevídaná chyba dodavatele bezpečnostního softwaru CrowdStrike. Z tradičního ochránce před kybernetickým napadením se aktualizací jediného souboru stal vlastně útočník. AMSP ČR nabízí návod na stránkách Kyber obrana, jehož správnost byla konzultována s NÚKIB (Národní úřad pro kybernetickou bezpečnost),“ uvedl analytik projektu Kyber obrana Tibor Szabó.

Podle místopředsedy představenstva AMSP ČR Pavla Vokáče vznikl problém ovlivňující desítky milionů lidí a vznikl kombinací několika faktorů. Zatím se zdá, že nejde o kybernetický útok. „Aktivně jsme problém konzultovali s NÚKIB a nabízíme všem našim členům i ostatním postiženým firmám a osobám návod, jak celou situaci vyřešit,“ řekl Pavel Vokáč.

Nejjednodušší způsob, jak problematický soubor smazat, je spuštění následujícího příkazu v nouzovém režimu: del „C:\Windows\System32\drivers\CrowdStrike\C-00000291*.sys“.

Hledáte výhodný firemní úvěr? Klikněte ZDE.

Podle ředitele Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) Lukáše Kintra se celosvětového výpadku budou v příštích dnech snažit využít útočníci, kteří budou zasaženým nabízet podvodnou záchranu před zásahem výpadku.

„Je potřeba počítat s tím, že toho chaosu, tlaku a stresu, pod kterým se ti zasažení ocitli, budou útočníci zkoušet využít v dalších dnech. Budou rozesílat nejrůznější e-maily, které se budou tvářit jako rádoby záchrana před zasažením touto chybou," varuje Kintr.

Zaujali jsme vás? Pokračujte...

Kdy je sport skvělým byznysem a kdy ne? Čtěte v novém Finmagu

Je sport dobrý byznys? Bezpochyby. Když ale je řeč o olympiádě, není to tak jednoznačné. Pořadatelská města totiž stále víc a víc prodělávají. I miliardy dolarů.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

SPORTEM K BYZNYSU

Nejlépe placení sportovci? Michael Jordan, Tiger Woods, Christiano Ronaldo… • Proč se olympiáda stala globálním černým Petrem? • Jak se vrcholový závodník stane vrcholovým manažerem

BYZNYS JE HRA

„Nenapadlo by mě takovou firmu rozjíždět, kdybych neměl ADHD,“ říká Rosťa Novák o úspěšném Cirku La Putyka. • Proč Elonu Muskovi už není do smíchu • Zachránili barokní skvost, teď chtějí manželé Lazarowitz svůj zámek odkázat státu

Ohodnoťte článek

-
2
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Redakce Finmag.cz

Redakce Finmag.cz

O podnikání píšeme v souvislostech, inspirujeme, poukazujeme na klíčové problémy podnikatelů a živnostníků. Úspěch nechceme glorifikovat jen skrze peníze, ale i společenské dopady podnikání. Píšeme o lidech,... Více

Související témata

aktualityfirmykyberbezpečnostmalé a střední firmypodnikánípodvodriziko

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Kdy je sport skvělým byznysem a kdy ne?

Koupit nejnovější číslo