Předplatit časopis Finmag

Jaký je rozdíl mezi Ethereem a Bitcoinem

PR text
PR text
27. 4. 2024

V posledních letech se etablovaly zejména dvě krypto sítě: Bitcoin a Ethereum. Tyto dva systémy jsou založeny na aktuálně nejznámějších kryptoměnách bitcoin (BTC) a ether (ETH). Přestože jsou oba protokoly založeny na technologii blockchain, jsou mezi nimi rozdíly.

Jaký je rozdíl mezi Ethereem a Bitcoinem
Zdroj: Pexels / Karolina Grabowska

Co jsou Bitcoin a Ethereum?

Bitcoin a Ethereum jsou digitální systémy založené na technologii blockchain. Obě měny, které k nim patří, jsou považovány za alternativu ke konvenčním peněžním jednotkám, jako jsou eura nebo americké dolary. Bitcoin i Ethereum jsou decentralizované peněžní systémy, kterými digitální měny proudí bez zprostředkující banky nebo společnosti. Obě kryptoměny jsou navíc třídy aktiv, se kterými lze obchodovat a směňovat je za účelem dosažení zisku. Jejich cena se odvíjí podle nabídky a poptávky, takže jak bitcoin tak ethereum kurz často mění. Těmto změnám kurzu se říká volatilita a právě ta činí kryptoměny poměrně nevyzpytatelnými. 

Jaké jsou rozdíly mezi bitcoinem a ethereem?

Decentralizovaný systém a na něm založené kryptoměny jsou klíčovými body, ve kterých jsou si bitcoin a ethereum podobné. Pokud však tyto dva systémy prozkoumáme blíže, lze vidět určité rozdíly. Tyto dvě technologie se od sebe liší zejména v následujících bodech: 

  • Proslulost
  • Podkladový systém
  • Měna
  • Dosavadní vývoj a cíle do budoucna

Proslulost

Bitcoin je první a nejznámější kryptoměna. Zejména poté, co bylo v září 2021 oznámeno, že stát Salvador bude v budoucnu přijímat bitcoiny jako platební prostředek, zájem o tuto digitální měnu vzrostl. Nového maxima tato kryptoměna dosáhla v březnu letošního roku, kdy pokořila hladinu 73 000 dolarů za bitcoin.

Ale popularita Etherea neustále roste i na krypto trhu. Stejně jako bitcoin lze i ether obchodovat na běžných kryptoburzách. Vzhledem k přechodu na metodu proof-of-stake (PoS) nabízí systém velký potenciál prosadit se v dlouhodobém horizontu. To se odráží i v tom, že velké společnosti jako Microsoft a Intel podporují další rozvoj Etherea.

Hledáte výhodný firemní úvěr? Klikněte ZDE.

Vzhledem k předchozímu vývoji a velkému náskoku Bitcoinu odborníci nepředpokládají, že ether v blízké budoucnosti předběhne Bitcoin z hlediska tržní kapitalizace, pokud jde o popularitu a objem trhu. Vzhledem k velkým výkyvům v rámci měn nelze vyloučit, že by se Ethereum v určitém okamžiku mohlo stát silnějším než Bitcoin. 

Systém

Bitcoin je založen na decentralizované architektuře. Technologie blockchain může být použita k ukládání bitcoinů a provádění transakcí. Data jsou šifrována v jednotlivých blocích a přidávána do blockchainu v chronologickém pořadí . S bitcoiny lze data dešifrovat pouze pomocí metody proof-of-work (PoW)

Ethereum je také založeno na technologii blockchain. Nejedná se o stejný blockchain jako ten používaný pro bitcoiny. Uživatelé Etherea mohou vytvářet digitální aplikace (dApps) prostřednictvím sítě. Prostřednictvím nich jsou realizovány tzv. smart kontrakty, tedy kontrakty, které jsou plněny automaticky a decentralizovaně, jakmile jsou splněny požadavky. Pro takové smlouvy není vyžadována třetí strana (např. notář nebo banka). Tyto inteligentní a samočinné smlouvy jsou založeny na naprogramovaných podmínkách „když-tak“. Chytré smlouvy najdeme například i v pojištění vozidel. Jakmile zákazníci takovou smlouvu podepíší, černá skříňka nainstalovaná ve voze je zakódována podle smluvních podmínek.  

Až do září 2022 fungovala výroba kryptoměny ether jako Bitcoin metodou proof-of-work. V září 2022 však Ethereum vydalo upgrade, který přepnul systém na princip proof -of-stake (PoS). To znamená, že účastníci si ponechávají své stávající coiny na platformě (staking). Dělají to v naději, že budou vybráni algoritmem a bude jim umožněno ověřit další blok blockchainu. Tato změna znamenala, že pro kryptoměny byla nyní vyžadována nižší úroveň výpočetního výkonu . Díky tomu je také síť Ethereum škálovatelnější To znamená, že transakce v rámci sítě mohou být zpracovávány bez problémů a zpoždění. Čím větší síť, tím více transakcí by mělo být možné hladce vyřídit.

Změna však nepřináší jen výhody: princip PoS dává přednost těm, kteří mají více coinů. Čím více mincí účastníci vlastní, tím větší je pravděpodobnost, že budou vybráni algoritmem k dešifrování dalšího bloku. Další nevýhodou může být, že Ethereum již není tak decentralizované jako s metodou PoW: Pokud by cena kryptoměny prudce vzrostla, investoři s menším rozpočtem by se již nemohli účastnit sázky, protože náklady na kryptoměnu by byly vyšší.

Měna

Ether je v současnosti největší kryptoměnou po bitcoinu. Společně tyto dvě měny představují více než 65 % kryptotrhu. Obě kryptoměny mají vysokou volatilitu. Dosavadní cenové výkyvy těchto dvou měn ukazují, proč je investování do mincí pro investory spojeno s vysokým rizikem .

Jedním z největších rozdílů mezi bitcoinem a etherem je to, že bitcoin má strop již nastavený v protokolu. Nebude víc než 21 milionů BTC. Přestože již bylo distribuováno několik milionů coinů, bude pravděpodobně trvat až do poloviny příštího století, než budou všechny bitcoiny vytěženy. U etheru ale není počet coinů pevně daný. V současné době je v oběhu kolem 13 miliard ETH coinů.

Cíle

Bitcoin a Ethereum jsou dva různé systémy, které sledují různé cíle. Bitcoin jako digitální měnu vyvinul jeho vynálezce v reakci na finanční krizi. Zastánci bitcoinu vidí kryptoměnu především jako uchovatele hodnoty a alternativní platební prostředek.

Ethereum je na druhé straně řízeno nadací Ethereum, která sídlí ve Švýcarsku. Díky kanadskému programátorovi Vitalikovi Buterinovi, „charismatické hlavě“ za platformou, je síť pro mnoho lidí hmatatelnější než Bitcoin, protože jako platforma pro decentralizované aplikace má mnoho různých možných aplikací a neustále se dále vyvíjí.

Kdy je sport skvělým byznysem a kdy ne? Čtěte v novém Finmagu

Je sport dobrý byznys? Bezpochyby. Když ale je řeč o olympiádě, není to tak jednoznačné. Pořadatelská města totiž stále víc a víc prodělávají. I miliardy dolarů.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

SPORTEM K BYZNYSU

Nejlépe placení sportovci? Michael Jordan, Tiger Woods, Christiano Ronaldo… • Proč se olympiáda stala globálním černým Petrem? • Jak se vrcholový závodník stane vrcholovým manažerem

BYZNYS JE HRA

„Nenapadlo by mě takovou firmu rozjíždět, kdybych neměl ADHD,“ říká Rosťa Novák o úspěšném Cirku La Putyka. • Proč Elonu Muskovi už není do smíchu • Zachránili barokní skvost, teď chtějí manželé Lazarowitz svůj zámek odkázat státu

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
PR text

PR text

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Kdy je sport skvělým byznysem a kdy ne?

Koupit nejnovější číslo