Předplatit časopis Finmag

Zrušit zaměstnanci dovolenou nebo ho z ní odvolat? Můžete. Ale bude vás to něco stát

Gabriel Pleska
Gabriel Pleska
2. 8. 2024
 6 717
Vše o...

Ten člověk je pro vás důležitý právě teď. Jenže zítra odjíždí na dovolenou. Nebo už na ní dokonce je. Můžete mu tu dovolenou zrušit nebo ho z ní odvolat?

Kdo rozhoduje o termínu dovolené?

Zaměstnanci si často myslí, že to oni si vybírají dovolenou. A že si ji plánují. Pracovní právo to ale vidí trochu jinak. Zákoník práce jednoznačně říká, že dovolenou určuje zaměstnavatel. Je to dokonce jeho povinnost. A nezapomeňte, že od letoška se týká nejenom lidí, co s vámi mají pracovní smlouvu. Od letoška mají nárok na dovolenou i lidé zaměstnaní na dohodu.

Samozřejmě při tom zaměstnavatel není absolutním pánem. V každé firmě se má například dopředu sestavovat rozvrh dovolených, a pokud jsou v ní odbory, měly by ten rozvrh schválit. A platí i další pravidla. Dovolená by se měla ideálně vyčerpat celá v příslušném kalendářním roce, aspoň dva týdny dovolené byste měli zaměstnanci určit k čerpání v kuse. Ale je jasné, že při plánování dovolených musíte brát ohledy i na podnik.

Zákoník práce to formuluje tak, že „je nutno přihlížet k provozním důvodům zaměstnavatele“ i „k oprávněným zájmům zaměstnance“. Zaměstnavatele zřejmě nejmenuje na prvním místě náhodou.

Nejlepší samozřejmě je, když se se zaměstnanci na dovolených dá a daří dohodnout. Někdo ustoupí tady, někdo tamhle a tuhle vypomůžou kolegové. Nakonec ale pořád platí, že ten, kdo má při rozhodování o jeho dovolené navrch, je zaměstnavatel.

Hledáte výhodný firemní úvěr? Klikněte ZDE.

Nakonec je to trochu už v tom slově dovolená: šéf dovoluje podřízenému. Na začátku 19. století se dokonce ještě nejezdilo na dovolenou, ale na dovolení, můžete se podívat do Junmgannova slovníku.

Dovolenou tedy určujete vy jako zaměstnavatel. Rozvrh dovolených přitom určitě berte v potaz, není to ale závazný dokument. Skutečné termíny dovolených ve firmě můžou být jinak. Nástup na dovolenou zaměstnanci ohlašujete minimálně 14 dní předem. Písemně.

Můžete se domluvit i na tom, že ta lhůta bude kratší, v praxi se ale častěji setkáte s tím, že po vás budou vaši lidé chtít schválit dovolenou víc dopředu. Aby měli jistotu, že už se s termínem hýbat nebude a že si tedy můžou kupovat zájezdy, pořizovat letenky a objednávat vstupenky na atrakce. Vy sice pak s termínem stejně můžete hnout, ale z důvodů, na které přijde řeč níž, si to nejspíš pořádně rozmyslíte.

Řekněme tedy, že jste zaměstnanci určili nástup na dovolenou, možná už na ni dokonce odjel – a vy ho najednou zatraceně potřebujete.

Smíte zrušit schválenou dovolenou nebo zaměstnance z dovolené odvolat?

Právo zaměstnavatele zrušit zaměstnanci schválenou nebo dokonce nastoupenou dovolenou není v zákoníku práce na první pohled vidět. Ale už na ten druhý najdeme v příslušné části zákona odstavec tohoto znění:

„Zaměstnavatel je povinen nahradit zaměstnanci náklady, které mu bez jeho zavinění vznikly proto, že zaměstnavatel změnil jemu určenou dobu čerpání dovolené nebo že ho odvolal z dovolené.

S možností změnit termín i už schválené dovolené nebo odvolat zaměstnance z dovolené už nastoupené tedy zákonodárce počítá. Připomeňme si ale, co bylo citováno ještě výš: při rozhodování o dovolené musíme sice jako zaměstnavatelé dbát na blaho podniku, ale taky na oprávněné zájmy zaměstnance.

 Za takový oprávněný zájem se běžně považuje například to, že když má zaměstnanec děti ve školním věku, tak se při plánování dovolených bude přihlížet k tomu, že děti mívají prázdniny a rodič možná bude chtít volný čas trávit s nimi.

A stejně tak je pochopitelně oprávněný zájem zaměstnance, když si naplánoval dovolenou na zotavenou, zvlášť pak s rodinou, zotavovat se a nevracet se honem honem k ponku.

Jinými slovy: zaměstnavatel by měl k takovému kroku, jakým je rušení už oznámené dovolené nebo dokonce odvolávání zaměstnance z dovolené zpátky do práce, přistupovat jenom tehdy, když je jeho přítomnost opravdu nezbytně nutná. Když je to jediný člověk, který umí udělat něco, co je zničehonic potřeba udělat, když to nikdo jiný neopraví, když hrozí ztráta klíčového zákazníka, který má pro našeho dovoleného obchodníka slabost…

Co zaměstnanci při zrušení dovolené/odvolání z dovolené platíme?

Teď se dostáváme k tomu, proč je rozdíl, jestli rušíte dovolenou, která ještě nebyla stvrzena oficiálním oznámením o nástupu dovolenou, která je zatím třeba jen v rozvrhu dovolených, a dovolenou, na kterou už jste zaměstnanci lejstro vydali.

Když totiž odložíte dovolenou, která je zatím jenom plánovaná, předběžně se s ní počítá, ale papír není, pro vás to znamená jenom to, že budete muset určit jiný termín. Ideálně tak, aby byl zaměstnanec spokojený.

Pokud už jste ale lejstro dali z ruky a zaměstnanec si začal dovolenou zařizovat, znamená to, že mu dovolenou rušíte a musíte kompenzovat všecky náklady, které jsou s tím spojené. Takže to může být třeba: stornopoplatek u cestovní kanceláře, stornování letenek, poplatky hotelu za nevyužitou rezervaci a tak dál.

Pokud odvoláváte zaměstnance z dovolené, kterou už nastoupil, platí to samé. Jen to bude dražší, protože už neplatíte jenom nějaký stornopoplatek, ale cenu letenky nebo jízdenky, cenu hotelu – a nedejpámbu, aby tam měl ten váš člověk už koupené lístky na koncert Taylor Swift, to se nedoplatíte.

Hledáte cestovní pojištění na míru? Poradíme!

Najděte cestovní pojištění podle svých představ, ať na pracovní cestu nebo dovolenou. Sjednáte i v den odjezdu sobě i ostatním.

Když si ho navíc vyžádáte jen na kratší dobu z delší dovolené, platíte případně i cestu na ten zbytek, kdy už ho potřebovat nebudete. Když se tedy rozhodne, že mu to ještě za návrat stojí.

Navíc tím slušně zaměstnáte i svou účetní, protože všechny ty náklady bude muset zaměstnanec dokládat a bude je potřeba řádným způsobem zpracovat.

Přímo zaměstnanci nebo jeho rodině žádnou kompenzaci za pokaženou dovolenou platit nemusíte. Jestli je to ale člověk tak důležitý, že se bez něj firma v určité situaci neobejde, pravděpodobně se budete snažit nějakým způsobem mu tuhle újmu vynahradit. Povinné to není, rozumné asi ano.

Ještě ale nesmíme zapomenout na jeden praktický háček.

Jak dohonit zaměstnance na dovolené?

Pokud má zaměstnanec sice dovolenou nařízenou, ale vy si to rozmyslíte, než na ni nastoupí, je to v pořádku. Rozhodnutí o tom, že se jeho dovolená bohužel ruší, mu můžete předat z ruky do ruky na pracovišti. Nebo se dá využít poštovní služba. A podobně.

Když už zaměstnanec dovolenou nastoupil, je situace docela jiná. Kvůli doručování. Možnost z ruky do ruky fakticky odpadá, poštovní služby v podstatě můžete taky škrtnout, protože v první řadě dost pravděpodobně neznáte adresu, v druhé řadě nejspíš toho člověka potřebujete rychle.

A když je zaměstnanec na dovolené, není síla, která by ho mohla přinutit brát služební telefony nebo jakékoli telefony. Nemusí číst e-maily, vybírat datové schránky a tak dál.

V praxi tedy může být odvolání z dovolené nerealizovatelná věc. Nebo test toho, jaké vztahy se svými klíčovými zaměstnanci máte. Když vědí, že je nebudete otravovat kvůli nesmyslům nebo je snad dokonce šikanovat, zřejmě budou ochotnější se s vámi bavit a spíš budou mít pochopení, že je firma právě teď fakt potřebuje.

Zaujali jsme vás? Pokračujte...

Kdy je sport skvělým byznysem a kdy ne? Čtěte v novém Finmagu

Je sport dobrý byznys? Bezpochyby. Když ale je řeč o olympiádě, není to tak jednoznačné. Pořadatelská města totiž stále víc a víc prodělávají. I miliardy dolarů.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

SPORTEM K BYZNYSU

Nejlépe placení sportovci? Michael Jordan, Tiger Woods, Christiano Ronaldo… • Proč se olympiáda stala globálním černým Petrem? • Jak se vrcholový závodník stane vrcholovým manažerem

BYZNYS JE HRA

„Nenapadlo by mě takovou firmu rozjíždět, kdybych neměl ADHD,“ říká Rosťa Novák o úspěšném Cirku La Putyka. • Proč Elonu Muskovi už není do smíchu • Zachránili barokní skvost, teď chtějí manželé Lazarowitz svůj zámek odkázat státu

Ohodnoťte článek

-
4
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Gabriel Pleska

Gabriel Pleska

Redaktor, editor a uměle inteligentní ilustrátor webů Peníze.cz a Finmag.cz.

Související témata

dovolenákompenzacepersonalistikapracovní poměrVše o...zákoník prácezaměstnaneczaměstnavatel

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Kdy je sport skvělým byznysem a kdy ne?

Koupit nejnovější číslo