Předplatit časopis Finmag

Změny v práci na dohodu. Povinné registrace dohodářů schválil Senát

Redakce Finmag.cz
Redakce Finmag.cz
29. 5. 2024
 7 788
aktuality

Senátoři schválili novelu, která mění pravidla pro zaměstnávání lidí na dohodu o provedení práce a dohodu o pracovní činnosti. První změny přijdou už za měsíc.

Senát na svém zasedání ve středu 29. června schválil novelu zákona o investičních společnostech, která se ale dotýká i zaměstnávání dohodářů.

K většině změn v praxi bude docházet až od ledna 2025 (ačkoli jich původně byla řada plánovaná na polovinu tohoto roku). Už od července 2024 ale bude nutné registrovat každou dohodu o provedení práce a dohodu o pracovní činnosti u České správy sociálního zabezpečení.

Jde mimochodem o opatření, které s přehledem zvítězilo v podnikatelském hlasování o absurditu roku: Absurdita roku? Registrace dohod o provedení práce, rozhodli podnikatelé.

Změny, které přijdou s novým rokem, se pak týkají povinných pojištění a daně z příjmů dohodářů. Jinak budou vypadat limity, do kterých se z dohod neodvádí pojistné na zdravotní pojištění a sociální pojištění, stejně tak jako limity, od kdy se odvádí daň z příjmů.

Hledáte výhodný firemní úvěr? Klikněte ZDE.

Na leden 2025 se odsouvá i zavedení režimu oznámených dohod. Takzvaná oznámená dohoda může být jen jedna ze všech dohod, které dohodář se svými zaměstnavateli uzavře. U těchto oznámených dohod budou limity pro placení povinných pojištění a daní vyšší. U oznámené dohody budou limity 25 procent průměrné mzdy vyhlášené pro daný rok, u ostatních dohod 4000 korun.

Podrobně jsme změny v dohodách rozebrali zde: Změny v pracích na dohodu. Přehled novinek, které se valí na zaměstnavatele

Zákon začne platit po podpisu prezidenta a zveřejnění ve sbírce.

Zaujali jsme vás? Pokračujte...

Kdy je sport skvělým byznysem a kdy ne? Čtěte v novém Finmagu

Je sport dobrý byznys? Bezpochyby. Když ale je řeč o olympiádě, není to tak jednoznačné. Pořadatelská města totiž stále víc a víc prodělávají. I miliardy dolarů.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

SPORTEM K BYZNYSU

Nejlépe placení sportovci? Michael Jordan, Tiger Woods, Christiano Ronaldo… • Proč se olympiáda stala globálním černým Petrem? • Jak se vrcholový závodník stane vrcholovým manažerem

BYZNYS JE HRA

„Nenapadlo by mě takovou firmu rozjíždět, kdybych neměl ADHD,“ říká Rosťa Novák o úspěšném Cirku La Putyka. • Proč Elonu Muskovi už není do smíchu • Zachránili barokní skvost, teď chtějí manželé Lazarowitz svůj zámek odkázat státu

Často kladené otázky

  • Povinnost registrovat dohody o provedení práce a o pracovní činnosti u České správy sociálního zabezpečení začne platit od 1. července 2024.

  • U dohod s výdělkem do čtyř tisíc korun se nebude muset odvádět pojistné (stávající limit je 10 tisíc korun). Limit může být pro jednu takvzanou oznámenou dohodu vyšší: 25 procent průměrné mzdy zaokrouhlené na pětistovky směrem dolů.

Ohodnoťte článek

-
-1
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Redakce Finmag.cz

Redakce Finmag.cz

O podnikání píšeme v souvislostech, inspirujeme, poukazujeme na klíčové problémy podnikatelů a živnostníků. Úspěch nechceme glorifikovat jen skrze peníze, ale i společenské dopady podnikání. Píšeme o lidech,... Více

Související témata

aktualityČeská správa sociálního zabezpečenídaň z příjmudohoda o pracovní činnostidohoda o provedení práceDPČDPPpersonalistikaregistracesenátsociální pojištěnízaměstnaneczaměstnánízaměstnavatelzdravotní pojištěnízměny 2024změny 2025

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Kdy je sport skvělým byznysem a kdy ne?

Koupit nejnovější číslo