Předplatit časopis Finmag

Úřad práce má nové dotace na IT kurzy pro zaměstnance. Kolik můžete získat?

Redakce Finmag.cz
Redakce Finmag.cz
28. 5. 2024
aktuality

Úřad práce přispěje zaměstnavatelům na vzdělání jejich zaměstnanců v IT dovednostech. Program je financovaný z evropských peněz. Účastnit se můžou i osoby samostatně výdělečně činné.

Úřad práce České republiky oznámil start nového projektu na podporu získání a rozvoje digitálních dovedností. Program, financovaný z Národního plánu obnovy, se jmenuje NPO – DIGI a zaměstnavatel nebo OSVČ z něj můžou na každého člověka, který vypsaný kurz či školení úspěšně dokončí, dostat skoro 43 tisíc korun.

„Chceme pomoci lidem i firmám vydělávat více a bez růstu kvalifikace to nepůjde. Dotujeme širokou škálu kurzů od úplně základních kurzů digitální gramotnosti přes použití umělé inteligence v běžné praxi až po vysoce specializované kurzy,“ říká o programu generální ředitel Úřadu práce ČR Daniel Krištof.

Nabídka dotace je určená pro zaměstnavatele, OSVČ, zaměstnance, včetně nestátních neziskových organizací, církevních právnických osob, případně obcí, krajů a dobrovolných svazků obcí.

Příspěvek lze čerpat na člověka, který úspěšně absolvuje některý z nabídky kurzů. Minimální rozsah podpořené vzdělávací aktivity je 16 a maximální 80 hodin čistého času.

Hledáte výhodný firemní úvěr? Klikněte ZDE.

Příspěvek se proplácí zpětně, počítá se na osobu a absolvované hodiny. Kromě samotného příspěvku na vzdělání je možné dostat příspěvek i na náklady zaměstnavatele, tedy náklady vynaložené na mzdu zaměstnance po dobu účasti na dalším profesním vzdělávání.

Celková výše příspěvku může být na osobu až 42 888 korun a 80 haléřů, pokud bude dotace využita na vzdělávání i na mzdový příspěvek. Pokud se budou peníze čerpat jen na samotnou vzdělávací aktivitu, maximum možného je 21 118 korun a 40 haléřů.

Podmínkou připsání příspěvku je úspěšné dokončení kurzu při minimálně 80procentní účasti na výuce. Účastník musí program absolvovat do konce letošního září.

Podpora se poskytuje na základě písemné dohody s Úřadem práce České republiky. Proplácí se zpětně, po předložení dokladů. Dohodu může s úřadem uzavřít jen zaměstnavatel (nebo OSVČ), a to pouze online na webu Úřadu práce. Respektive – první přihlášení může učinit pomocí digitální identity jen člověk, který funguje jako statutární orgán nebo člen dozorčí rady firmy, případně podnikající fyzická osoba a podobně. Ten pak může přidat i jinou osobu, která bude dál se systémem pracovat.

Po vyplnění nezbytných údajů (informace o firmě systém po přihlášené načte sám) připraví Úřad práce dohodu, kterou už pak stačí digitálně podepsat.

Zaujali jsme vás? Pokračujte...

Kdy je sport skvělým byznysem a kdy ne? Čtěte v novém Finmagu

Je sport dobrý byznys? Bezpochyby. Když ale je řeč o olympiádě, není to tak jednoznačné. Pořadatelská města totiž stále víc a víc prodělávají. I miliardy dolarů.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

SPORTEM K BYZNYSU

Nejlépe placení sportovci? Michael Jordan, Tiger Woods, Christiano Ronaldo… • Proč se olympiáda stala globálním černým Petrem? • Jak se vrcholový závodník stane vrcholovým manažerem

BYZNYS JE HRA

„Nenapadlo by mě takovou firmu rozjíždět, kdybych neměl ADHD,“ říká Rosťa Novák o úspěšném Cirku La Putyka. • Proč Elonu Muskovi už není do smíchu • Zachránili barokní skvost, teď chtějí manželé Lazarowitz svůj zámek odkázat státu

Často kladené otázky

  • O příspěvek z programu NPO – DIGI můžou žádat OSVČ a zaměstnavatelé, včetně nestátních neziskových organizací, církevních právnických osob, případně obcí, krajů a dobrovolných svazků obcí.

  • Celková výše příspěvku může být až 42 888,8 koruny na osobu, a to tehdy, když se dotace využije jak na samotné kurzy, tak na mzdový příspěvek. Když peníze půjdou jen na úhradu samotného vzdělání maximum je 21 118,4 koruny.

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Redakce Finmag.cz

Redakce Finmag.cz

O podnikání píšeme v souvislostech, inspirujeme, poukazujeme na klíčové problémy podnikatelů a živnostníků. Úspěch nechceme glorifikovat jen skrze peníze, ale i společenské dopady podnikání. Píšeme o lidech,... Více

Související témata

aktualitydotaceinformační technologieonlineOSVČrekvalifikaceúřad prácevzdělánívzdělávánízaměstnaneczaměstnavatel

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Kdy je sport skvělým byznysem a kdy ne?

Koupit nejnovější číslo