Předplatit časopis Finmag

Investoři se vracejí k jistotě „cihly a malty“

PR text
PR text
24. 6. 2024
fondy

Z trhu stále častěji přicházejí zprávy o kolapsu řady „spekulativních fondů“ slibujících dvouciferná zhodnocení. Mnohé skončily kvůli spekulacím v inflačním prostředí s vysokými úrokovými sazbami. Jiným zlomily vaz rizikové akciové sázky. Důvěra v kolektivní investování ale překonala další otřes.

Investoři se vracejí k jistotě „cihly a malty“
Zdroj: Královské školy

Obliba nemovitostních fondů jako forma alternativních investic nabírá na síle. Přestože tržní ceny nemovitostí také kolísají podobně jako finanční aktiva, v delším horizontu jejich hodnota zpravidla roste. Navíc „cihly a malta“ jsou něco, na co si investoři mohou téměř sáhnout. V časech ekonomického poklesu je pak už jen otázka, jestli výnosy z pronájmu budou mít stabilní úroveň.

S tím se dobře vypořádávají fondy, které  nabízejí investici do nemovitostí a současně do služby, kterou v nich zakladatel fondu poskytuje. Příkladem může být vícezdrojové financování soukromého školství. Jeho zapáleným propagátorem je Vratislav Nejedlý, majitel Královských škol pro 1500 žáků a zakladatel fondu kvalifikovaných investorů EDUCA. Fond pomáhá obnovit infrastrukturu českého školství, a tak může nalákat zájemce, kteří vyhledávají investici se společenským přesahem.

„Školné, jež platí rodiče, a normativní platby státu za žáka směřujeme v Královských školách na nákup lepších pomůcek. Tento systém nám dovoluje zvýšit počet učitelů a snižovat počty dětí ve třídách. Fondové financování pokrývá akvizice, ať už nákup škol, anebo školních budov,“ říká Nejedlý. „Existuje mnoho důvodů ke zlepšování prostředí, v němž učíme, ale pokud provozovateli nemovitost nepatří, pak chybí ta hlavní motivace,“ dodává.

Náš krátký průzkum v širším okolí Prahy ukázal, že v nájmu sídlí všechny soukromé školy, snad s jedinou výjimkou té, kterou založili Kellnerovi. Fond EDUCA si uvědomuje, že pro konkurenci soukromých škol není důležitá jen forma a obsah výuky, ale také prostředí, které může výrazně podporovat motivaci dětí. Proto investuje do nemovitostí pro školy a do pomocných školských zařízení, jakými jsou jídelny, kluby či sportoviště.

Hledáte výhodný firemní úvěr? Klikněte ZDE.

Aktuálně usiluje o nákup školní budovy u Hostivařské přehrady v Praze 9 právě pro Královské školy, které tam jsou v nájmu. Majitel nemovitosti žádá kupní cenu zhruba 200 milionů korun. V budově sídlí hned tři školy, dnes už Královské: mateřská, základní a gymnázium. Fond je loni pomohl investorovi Nejedlému odkoupit od Dino School of Prague. Počet škol založených na jeho konceptu bilingvní, česko-anglické výuky a celostního programu poznání tak stoupl na šest. Další sídlí v pražských čtvrtích Troja, Ďáblice a Petrovice.

Královské školy a fond EDUCA se inspirovaly vícezdrojovým financováním, běžným v zemích s dlouholetou historií soukromého školství. U nás jsou ale průkopníky. Fond EDUCA nabízí investorům svézt se na „dvojím“ výnosu. První představuje samotné zhodnocení nemovitostí, které fond nakupuje pro potřeby Královských škol. Druhý výnos pak přináší provoz škol z úspor z rozsahu při provozování většího počtu vzdělávacích institucí stejným investorem. V pětiletém investičním horizontu fond cílí na zhodnocení nad šest procent ročně. 

 

Kdy je sport skvělým byznysem a kdy ne? Čtěte v novém Finmagu

Je sport dobrý byznys? Bezpochyby. Když ale je řeč o olympiádě, není to tak jednoznačné. Pořadatelská města totiž stále víc a víc prodělávají. I miliardy dolarů.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

SPORTEM K BYZNYSU

Nejlépe placení sportovci? Michael Jordan, Tiger Woods, Christiano Ronaldo… • Proč se olympiáda stala globálním černým Petrem? • Jak se vrcholový závodník stane vrcholovým manažerem

BYZNYS JE HRA

„Nenapadlo by mě takovou firmu rozjíždět, kdybych neměl ADHD,“ říká Rosťa Novák o úspěšném Cirku La Putyka. • Proč Elonu Muskovi už není do smíchu • Zachránili barokní skvost, teď chtějí manželé Lazarowitz svůj zámek odkázat státu

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Kdy je sport skvělým byznysem a kdy ne?

Koupit nejnovější číslo