Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

CzechInvest má nového ředitele. Musíme rozvíjet kvalitní podnikatelské prostředí, říká

Redakce Finmag.cz
Redakce Finmag.cz
10. 4. 2024
aktuality

Agentura pro podporu podnikání a investic CzechInvest má od středy nového generálního ředitele Jana Michala. Řízení agentury přebírá po Petru Očkovi, který byl jejím řízením dočasně pověřen.

CzechInvest má nového ředitele. Musíme rozvíjet kvalitní podnikatelské prostředí, říká
Jan Michal, nový generální ředitel agentury CzechInvest, a ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (10. dubna 2024) / Zdroj: CzechInvest

Michal do agentury CzechInvest přichází z Evropské komise (EK), kde působil v jejím Generálním sekretariátu a naposledy jako zástupce ředitele sekce na Generálním ředitelství pro komunikaci a vedoucí útvaru politického a ekonomického zpravodajství. Během českého předsednictví Rady EU v roce 2022 působil jako poradce na Úřadu vlády, kde se věnoval zejména reakci na energetickou krizi.

„Tahounem rozvoje nejvyspělejších států světa jsou investice do strategických odvětví a inovace, přičemž agentura CzechInvest drží v rukou unikátní nástroje a kontakty na klíčové aktéry doma i v zahraničí. Musíme proto rozvíjet kvalitní podnikatelské prostředí a hledat nové příležitosti, abychom přilákali nové investory a motivovali ty stávající k další expanzi s vyšší přidanou hodnotou,“ uvedl nový generální ředitel agentury.

Zaměřit se prý chce i na důsledky nové geopolitické situace s cílem posílit ekonomickou bezpečnost Česka v oblasti kritických hodnotových řetězců či posílení obranného průmyslu. „Velké příležitosti vidím v oblastech podpory nové generace startupů a rozvoje firem v takzvaných deep-tech a clean-tech sektorech, které ovlivní kvalitu života, naše bohatství a budoucí postavení ve světové ekonomice,“ říká Michal.

Nového šéfa agentury ve středu uvedl do funkce ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela. Ten zmínil nejen klíčovou úlohu agentury v podpoře investic, podnikání a inovací posilujících českou ekonomiku, ale i potřebu zachytit aktuální trendy světové ekonomiky a využít je ve prospěch budoucí konkurenceschopnosti Česka.

„Svět kolem nás se mění a naším úkolem není proti těmto změnám bojovat, ale využít je ve svůj prospěch. Právě v tom vidím roli agentury CzechInvest – být klíčovým hráčem v podpoře investic, podnikání a využívání inovací, které přispějí k modernizaci české ekonomiky,“ uvedl Síkela s tím, že Michal má jeho plnou důvěru.

Jan Michal přebírá řízení agentury po Petru Očkovi, který nadále zastává pozici vrchního ředitele sekce digitalizace a inovací Ministerstva průmyslu a obchodu.

Michal v letech 2010 až 2016 vedl Zastoupení EK v ČR a během své mise se mimo jiné podílel na zapojení Česka do programu InvestEU a spolupráci s Evropskou investiční bankou. V roce 2016 mu prezident Hospodářské komory udělil Zlatou Merkurovu medaili za aktivní podporu podnikatelského prostředí v ČR. Předtím působil na Ministerstvu zahraničních věcí, včetně vyslání do NATO a OSN.

CzechInvest je státní příspěvkovou organizací podřízenou MPO. Naplňuje klíčovou úlohu v oblasti podpory podnikání a investic a skrze působení na regionální, centrální a mezinárodní úrovni propojuje globální trendy s regionálními podmínkami v Česku. Jedním z hlavních cílů CzechInvestu je přeměna České republiky v inovačního lídra Evropy. Založen byl v roce 1992.

Daňové přiznání online

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Redakce Finmag.cz

Redakce Finmag.cz

O podnikání píšeme v souvislostech, inspirujeme, poukazujeme na klíčové problémy podnikatelů a živnostníků. Úspěch nechceme glorifikovat jen skrze peníze, ale i společenské dopady podnikání. Píšeme o lidech,... Více

Související témata

aktualityCzechInvestdigitalizaceekonomikainovaceinvesticepodnikánístartupy
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo