Předplatit časopis Finmag

Raritní tajemná Kupkova kresba Černý idol – Vzdor jde do aukce

Protext
Protext
20. 5. 2024
Tiskové zprávy
Raritní tajemná Kupkova kresba Černý idol – Vzdor jde do aukce
Zdroj: Protext

Praha 20. května 2024 (PROTEXT) - Vzácnou kresbu Františka Kupky se spirituální tematikou Černý idol – Vzdor nabídne aukční síň Art Capital na sálové aukci v Mánesu 2. 6. 2024 od 14 hodin. Vyvolávací cena Kupkova díla z roku 1900 činí 4.500.000 Kč. Dražit se bude i vůbec první malba hlavy klauna Františka Tichého z roku 1927 s vyvolávací cenou 3.000.000 Kč. Obě díla jsou již nyní k vidění spolu s dalšími aukčními položkami od renomovaných umělců 19. – 21. století na předaukční výstavě ve Výstavní síni Mánes.

Dílo Františka Kupky Černý idol – Vzdor, inspirované básní Edgara Allana Poea s názvem Země snů, vyobrazuje osamoceného člověka obklopeného temnou mrtvou vodou vedoucí ke kolosální figuře vládce s hlavou sfingy. V tomto pozoruhodném obraze, který byl opakovaně vystavován v Národní galerii v Praze, je viditelná fascinace paralelními světy a záhadami, což dokládá Kupkovu dokonalou znalost symbolismu a jeho „jazyka“. Temně laděná kresba s bílými odlesky tempery odhaluje nejasné síly, které se objevují v celém Kupkovo díle, a to i v těch nejabstraktnějších kompozicích. Kresba Černý idol - Vzdor je exkluzivní ukázkou toho, jak byl Kupka zaujat temnotou lidské duše a také nám ukazuje malíře jako esoterického symbolistu, který o několik desetiletí později fascinoval surrealisty a antimodernistická estetická hnutí.

Kupkova kresba však není jedinou raritou, která se na sálové aukci Art Capital objeví. Vzácností je i dílo Františka Tichého Hlava klaunaz 20. let 20. století. Jedná se o zcela první hlavu klauna, kterou Tichý namaloval pomocí oleje a tempery. Malba zaujme svou atypickou barevností a uměleckým pojetím tematiky cirkusu coby alegorie života umělce se všemi jeho překážkami a existenciálními propady. Obraz Hlava klauna determinoval následující směr Tichého tvorby inspirované cirkusovým prostředím a představuje tak přelomové dílo tohoto uznávaného autora. O kvalitě díla jednoznačně svědčí i fakt, že bylo ve sbírce Oldřicha Vrbovce a renomovaného historika umění Františka Dvořáka. Dílo bylo opakovaně publikováno a vystavováno na všech podstatných výstavách Františka Tichého.

Vedle zmíněných děl aukce nabídne i další jedinečné položky ­­– olejomalbu Jana Zrzavého Ile de Seinze sběratelsky ceněného bretaňského období, precizní konstruktivistické dílo Jana Kubíčka Progression (Variation II), hned čtyři díla z tvorby Kamila Lhotáka včetně ikonické olejomalby Krajina, mraky, červený kužel, anebo pastel Karla Malicha Strom z Malichova sběratelsky nejcennějšího tvůrčího období.

Ze současné generace se mohou dražitelé a návštěvníci předaukční výstavy těšit na dílo Michaela Rittsteina National geographic, které pomocí pastózních nánosů barev vyobrazuje těla divokých šelem. Obraz Lovers světově uznávaného umělce Vojtěcha Kovaříka, jehož tvorbu vlastní i americký herec Leonardo di Caprio. Díla Kuchyně a Z cyklu Obličeje z charakteristické tvorby Josefa Bolfa inspirované vzpomínkami na dětství, anebo geometrickou abstrakci z ikonického cykluBerlínské kresby Stanislava Kolíbala.

Předaukční výstava je dostupná každý den od 10 do 18 h ve Výstavní síni Mánes a 2.6.2024 ve 14 h vyvrcholí sálovou aukcí všech vystavovaných položek. Zapojit se do aukce je možné i online na portálu Livebid.cz. K aukci vyšel aukční katalog, který je k náhledu online na webových stránkách: www.artcapital.cz, nebo k dostání v tištěné verzi přímo na předaukční výstavě.

 

 

ČTK Connect ke zprávě vydává obrazovou přílohu, která je k dispozici na adrese http://www.protext.cz.

 

„Články označené PROTEXT přebíráme ze stejnojmenné služby agentury ČTK, nejsou součástí redakčního obsahu webu Peníze.cz. Jde o komerční sdělení zadavatele, který je ve zprávě označen a nese odpovědnost za její obsah. ČTK v podmínkách služby uvádí, že nezveřejní informace, které by byly v rozporu se zákonem nebo by mohly být způsobilé porušit práva třetích osob na ochranu osobnosti, případně jiná zákonem chráněná práva třetích osob.“

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Sdílejte

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo