Předplatit časopis Finmag

Plánujete koupi nového výrobníku perlivé vody? Poradíme, jak naložit se starým přístrojem i bombičkou

Protext
Protext
3. 5. 2024
Tiskové zprávy
Plánujete koupi nového výrobníku perlivé vody? Poradíme, jak naložit se starým přístrojem i bombičkou
Zdroj: Protext

Praha 3. května 2024 (PROTEXT) - Používáte doma výrobník perlivé vody? Domácí příprava sycených nápojů nešetří jen finance. Namísto tisíců jednorázových plastových lahví si totiž podle velikosti domácnosti vystačíte jen s několika znovu použitelnými lahvemi, což znamená, že rapidně snížíte množství plastového odpadu. Co však udělat v případě, pokud vám výrobník dosloužil anebo máte doma prázdnou bombičku, kterou už nepotřebujete?

Zapomeňte na sběrné nádoby

Sycená voda a ochucené nápoje se u českých spotřebitelů těší velké oblibě a průměrně každá šestá česká domácnost používá na jejich přípravu výrobníky perlivé vody SodaStream. Ty se v České republice prodávají už od roku 2009, přičemž vloni značka uvedla na trh úplně nové portfolio přístrojů i nový typ bombičky s potravinářským CO2. A i když životnost výrobníků není časově omezená a svým majitelům slouží celé roky, mnozí z nich zvažují výměnu či koupi dalšího přístroje. Jak tedy naložit se starým výrobníkem, abyste nezatížili přírodu? „Výrobník SodaStream obsahuje plastové i kovové komponenty, zákazníkům však rozhodně nedoporučujeme, aby ho před likvidací rozebrali. Starý výrobník SodaStream stačí jednoduše odevzdat v prodejně elektrospotřebičů a jeho recyklaci zajistí prodejce. Prázdnou bombičku je potřeba odevzdat na kterémkoli výměnném místě, za což bude zákazníkovi vrácen recyklační poplatek,“ vysvětluje Michal Panis, manažer značky SodaStream Česká republika.

Během května lze starý výhodně vyměnit

I když ekologická likvidace starých výrobníků je zajištěna kontinuálně, v květnu mají zákazníci možnost vrátit starý výrobník i bombičku SodaStream se speciálním bonusem. „Za každý odevzdaný kus s originální a nepoškozenou šroubovací bombičkou můžete nyní získat až 30 % slevu na koupi nového přístroje,“ radí M. Panis a upřesňuje, že starý výrobník stačí donést do jakékoli prodejny Planeo. „Získanou slevu můžete uplatnit na nový přístroj z portfolia SodaStream přímo v prodejně Planeo. Získáte ji i v případě, když vrátíte jen samotnou originální bombičku,“ dodává. Nové výrobníky SodaStream totiž používají nový typ bombičky se systémem Quick Connect, která se do přístroje nešroubuje, ale jen jednoduše „zaklapne“. „Samozřejmě modrou bombičku můžete vyměnit za růžovou jen za cenu plynové náplně. Pokud ale máte doma už jen nevyužívanou modrou bombičku a uvažujete o novém výrobníku, šrotovné na staré přístroje a bombičky určitě stojí za zvážení,“ radí M. Panis.

Stále udržitelněji

SodaStream klade na recyklaci a snižování množství plastového odpadu velký důraz.

Jen v roce 2023 dosáhla celosvětová spotřeba perlivé vody z výrobníků SodaStream objemu odpovídajícího přibližně 5,5 miliardy jednorázových plastových lahví. Stále ekologičtější je i samotný výrobní proces SodaStream. Až 25 % plastových dílů používaných v nových výrobnících se vyrábí z recyklovaných materiálů, nejnovější model výrobníku TERRA BLACK se dokonce vyrábí z 50 % recyklovaných materiálů. Obaly výrobníků jsou přitom plně recyklovatelné – na jejich výrobu se používá recyklovatelný karton a recyklovatelné plastové sáčky. Nejnověji jsou 100% recyklovatelné i všechny obaly koncentrovaných příchutí SodaStream. Ty se vyrábějí z ekologičtějšího rPET materiálu, který je výsledkem recyklace PET plastů.

 

O značce SodaStream

SodaStream je specialistou na perlivou vodu nachystanou v pohodlí domova bez tahání lahví a jedničkou mezi perlivými vodami co do počtu vypitých litrů*. Firma se od svého počátku datovaného do roku 1903 soustředí na ucelenou nabídku výrobníků domácí perlivé vody a souvisejícího příslušenství. Jejím cílem je nabídnout příjemný způsob přípravy vlastní perlivé vody v pohodlí domova místo tahání protivných plastových lahví a následného vynášení hromad plastového odpadu. Počtem stisknutí výrobníku si zákazník sám volí výslednou perlivost vody a přidáním čerstvého ovoce má možnost vytvořit lákavé pití bez zbytečných cukrů či sladidel pro sebe i svou rodinu. Litr vlastní domácí perlivé vody přitom vyjde na velmi příznivou cenu 2,99 Kč, takže si za pohodlí nemusí zákazník zbytečně připlácet. Kromě svého pohodlí navíc používáním každého výrobníku domácí perlivé vody SodaStream domácnosti ochrání přírodu v průběhu tří let přibližně před 2 500 prázdných PET lahví od nápojů. Pro další informace a novinky navštivte adresu www.sodastream.cz.

* Zdroj: Porovnání firemních dat s výzkumem trhu balené vody za rok 2014 společnosti Canadean.

 

Zdroj: PHOENIX COMMUNICATION

 

ČTK Connect ke zprávě vydává obrazovou přílohu, která je k dispozici na adrese http://www.protext.cz.

 

„Články označené PROTEXT přebíráme ze stejnojmenné služby agentury ČTK, nejsou součástí redakčního obsahu webu Peníze.cz. Jde o komerční sdělení zadavatele, který je ve zprávě označen a nese odpovědnost za její obsah. ČTK v podmínkách služby uvádí, že nezveřejní informace, které by byly v rozporu se zákonem nebo by mohly být způsobilé porušit práva třetích osob na ochranu osobnosti, případně jiná zákonem chráněná práva třetích osob.“

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Sdílejte

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo