Předplatit časopis Finmag

Víte, co dělá Bill Gates ve volném čase? Otestujte se

Gabriel Pleska
Gabriel Pleska
18. 5. 2024
kvíz

Sobota je tu a s ní další kvíz. Tentokrát se podíváme na jednoho z nejvýznamnějších podnikatelů a vizionářů moderní doby – Billa Gatese. Je třeba ho snad představovat?

Víte, co dělá Bill Gates ve volném čase? Otestujte se
Není to sranda, být Gates a vydělat na Windows? (ilustrační obrázek) / Zdroj: Pleska / Midjourney

Pán mikročipů, který vás naočkuje nanotechnologiemi podle ďábelského plánu celosvětového spikleneckého centra. To je Bill Gates podle milovníků konspiračních teorií. Těm se ale věnovat nebudeme, nás zajímají jen ověřitelná fakta.

Jen si rychle projedeme Billovo bio a hned se do toho pustíme.

Bill Gates od mládí projevoval neobyčejný talent pro matematiku a programování. Na střední škole vytvořil svůj první software a později se zapsal na prestižní Harvardovu univerzitu, kterou ale opustil, aby se mohl naplno věnovat podnikání.

První firmu založil ale už předtím, ještě na střední. Ačkoli nebyla komerčně úspěšná, ledacos se tam s pozdějším spoluzakladatelem Microsoftu naučili. Ze školy pak Gates odešel už kvůli té společnosti, která zásadně změnila svět osobních počítačů a z Gatese udělala na čas nejbohatšího člověka světa.

Jeho podnikatelské motto je: „Vaši nejnespokojenější zákazníci jsou vaším největším zdrojem poučení.“ Inspirovalo mnoho dalších podnikatelů. Jak jsme konstatovali jinde, Bill Gates musel být nejen jedním z nejbohatších, ale i nejpoučenějších lidí na světě:

Kromě toho, jak svým podnikáním proměnil nejen svět technologií, ale svět vůbec, je Gates známý taky jako filantrop. Se svou manželkou založil nadaci, která se zaměřuje na zlepšení zdravotní péče, boj proti chudobě a zlepšení vzdělání po celém světě.

Otestujte své znalosti o životě a díle technologického vizionáře. Pokračujeme jím v sérii kvízů zaměřených na nejvýznamnější byznysmeny moderní doby:

1/12
Kdy se narodil Bill Gates?
Mallý BillyZdroj: Pleska / Midjourney

Zaujali jsme vás? Pokračujte...

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Ohodnoťte článek

-
1
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Gabriel Pleska

Gabriel Pleska

Redaktor, editor a uměle inteligentní ilustrátor webů Peníze.cz a Finmag.cz.

Související témata

Bill Gatesinformační technologiekvízMicrosoftmiliardářipočítačepodnikánítechnologie

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo