Předplatit časopis Finmag

Casual, Business Casual či Black Tie? Co je to dress code a jak nebýt za blba

Michal Hron
Michal Hron
28. 6. 2024
 5 211
Vše o...

Přišla vám pozvánka na společenskou akci, galavečer či firemní setkání a svítí na ní poznámka „dress code“ s pro vás neznámým spojením? Nezoufejte, dnes vám poradíme, jak se ideálně obléct podle různých druhů pravidel oblékání. A to zvlášť pro muže i ženy. Věřte, že se začátkem eventové a případně plesové sezony se vám tento návod bude setsakra hodit.

Byznys není jen o věčném papírování, boji s úředním šimlem a excelovských tabulkách při honbě za zdravým cash-flow. Je také o společenských setkáních, networkingu či událostech, které vám osobně dávají smysl, nebo naopak představují uznání vašeho sociálního statusu. Právě takové akce podle etikety nejlépe poctíte tím, že budete respektovat jejich důležitost, což mimo jiné vyjádříte i splněním formálních požadavků na společenský oděv.

Říká se tomu dress code a vám stačí vědět, že je to pro vás malá nápověda, jak se na dané akci mezi ostatními neztrapnit. Zkrátka nebýt za blba. A neplatí jen z pohledu těch nejformálějíších akcí; nepatřičně budete vypadat v plážové košili na večerním galavačeru, stejně jako ve fraku na plážové firemní party. Respektovat pravidla předepsaného dress code se tedy vyplatí prakticky za všech okolností. Pojďme si dnes představit ty nejčastější.

Co je to dress code (dresscode)?

A začněme samotnou definici. Co to vlastně dress code (či dresscode) je? Ve zkratce jde o ucelený soubor pravidel upravujících způsob oblékání a obouvání vhodný pro různé společenské akce. Odráží se tím její formálnost, honosnost i důležitost. A to, jak se k dress code sami postavíte, pak hodně vypovídá o vás samotných či vašem pohledu na hostitele.

S pojmem dress code se setkáte nejen v rámci společenské etikety, ale také ve firemní kultuře samotné. Řada větších i menších firem upravuje skrze své vlastní směrnice požadavky na oblečení svých zaměstnanců, aby předešly poškození svého jména u klientů a zajistily dostatečně reprezentativní vzhled svých zástupců.

Nejčastěji se ovšem s výrazem „dress code“ setkáte na pozvánkách na plesy, svatby, galavečery, konference a další akce. Dává vám jasné vodítko pro to, jak se správně obléci, abyste si daný večer neudělali sami (nebo firmě) ostudu.

A jak jsme si už řekli, platí to na obě strany. Dress code předchází situacím, kdy byste zkrátka vyčnívali z davu, a standardizuje typ oblečení pro danou akci. A pokud se snad ptáte, proč ten anglicismus, pak vězte, že pojem pocházející z angličtiny nemá v češtině ustálené alternativní označení. Pokud bychom si ale měli zahrát na obrozence, asi nejjednoznačnějším překladem by bylo „doporučené oblečení“.

Následná spojení typu White Tie, Black Tie, Business Formal, Business Casual a další skrývají konkrétní nápovědu, jak se správně obléct. Pojďme si jednotlivé typy dress code rozebrat pěkně od těch nejméně svazujících až po ty nejformálnější.

Casual a Beach Casual

Dress code Casual je nejméně formální a v praxi znamená, že se svým outfitem nemusíte nijak hlouběji zabývat. Prakticky vzato se na takovou akci můžete obléknout přesně tak, jak jste běžně zvyklí chodit do práce. U profesí svázaných formálnějšími pravidly dokonce ještě uvolněněji.

Specifickým dress code, se kterým se v našich končinách ale spíše nesetkáte, je Beach Casual. Jak už název napovídá, tento princip oblékání je spojený zejména s plážovými akcemi (svatby, večírky...) či zahradními party u bazénu. Pravidla pro něj jsou ještě uvolněnější, ale asi není dobré na sebe hned hodit „boratky“. Svobodu máte u tohoto dress code nicméně opravdu velkou.

Co si vzít na sebe?

Casual:

Muži si mohou obléknout běžné kalhoty (třeba i džíny), jakékoli tričko nebo košili (volte spíše umírněné barvy) a na nohy vkusné tenisky, mokasíny či jiné pohodlné boty (uzavřené). Stejná pravidla platí i pro ženy, které namísto kalhot mohou volit sukni či nepříliš výrazné šaty. U žen je dovolena jakákoli vkusná (i otevřená) obuv.

Beach Casual:

Na plážovou či bazénovou party vyrazte ideálně v lehkých bavlněných kalhotech, polo tričku a otevřené obuvi (žabky či sandály). Extrovertnější povahy mohou zkusit zaujmout třeba i košilí ve stylu Nicka Slaughtera ze seriálu Vražedné pobřeží. Ženy nic nezkazí plážovými šaty, lehkými sukněmi a topy a jakoukoli pohodlnou obuví. Tady se zkrátka fantazii meze nekladou…

Smart Casual

Smart casual je střední cesta mezi formálnějším Business Casual a Casual. Často bývá tento dress code popisován jako nedbalá elegance a je součástí pozvánek na méně formální společenské akce (firemní večírky, vernisáže a podobně). Uvolněný, leč dostatečně elegantní styl oblékání je ideální pro neformální pracovní prostředí nebo víkendové akce. Navíc je skvělou inspirací pro běžné oblékaní do kanceláře.

Jak se obléknout podle Smart Casual?

Dress code Smart Casual je v hierarchii poslední, který mužům dovoluje sáhnout i po krátkých kalhotách – kraťasech. Podmínkou je jejich umírněnost odpovídající danému místu a důležitosti akce (na „kapsáče“ tedy rovnou zapomeňte). Lepší ale jistě budou bavlněné kalhoty či – v poslední době čím dál častěji přijímané – tmavé decentní džíny. Doplnit je stačí košilí s rozhalenkou (bez kravaty) či jednobarevným polo tričkem, navrch s lehkým svetrem či volnočasovým sakem (takzvaný blejzr). Obuv volte decentní, šněrovací (mohou být ale i mokasíny). Ženy si mohou v rámci Smart Casual obléci ležérní sukni, šaty, chinos kalhoty, ale opět i elegantní džíny. Top zajistí halenka, košile či triko bez zbytečných vzorů či nápisů. Vhodným doplňkem je opět blejzr. Výběr obuvi závisí na počasí, od otevřených elegantních střevíčků po baleríny.

Business Casual

Formálnější, ale stále dostatečně uvolněný dress code neodlučně spojený s pracovním prostředím. Typicky se s ním setkáte právě na pozvánkách na formálnější obchodní sešlosti, konference či večeře. Je to takový střed mezi formálním a neformálním oblečením, který vytváří dojem serióznosti. Cílem je vypadat profesionálně, ale stále se ještě cítit pohodlně a ne až tak svázaně.

Business Casual – co na sebe?

Pro muže tento dress code obvykle zahrnuje košili s límečkem, chino kalhoty nebo oblek, ale bez kravaty. Boty mohou být volnějšího stylu, ovšem zavřené a barevně sladěné s opaskem. Ženy mohou volit mezi delšími elegantními šaty, sukní či kalhotami v kombinaci s košilí či elegantní halenkou. Obuv by měla být decentní a uzavřená. A byť to ještě není přímo podmínkou, už v rámci tohoto dress code doporučujeme vnímat i čas konání akce: během dne v létě volte světlejší odstíny, v zimě a později odpoledne/večer odstíny tmavé.

Semi Formal

O něco formálnější, ale také neuvěřitelně univerzální dress code, se nazývá Semi Formal. Většinou je nepsanou součástí větších společenských událostí typu svateb, divadla nebo i méně formálních plesů. Jeho univerzálnost je dána už jen tím, že nabízí široké možnosti výběru ošacení, současně ale dává například oproti Business Casual jasná pravidla, po čem ve vašem šatníku sáhnout.

Jak se obléct podle Semi Formal?

Muži mají výběr snadný, stačí fakticky vnímat jen dobu konání akce a „nahodit oblek“. Pro jarní a letní měsíce přes den volte světlejší odstíny dovolující i větší svobodu při výběru barevných košil či doplňků, u večerních událostí naopak tmavé obleky a tlumené barvy. Samozřejmostí je kožená obuv v barvě opasku. Ženy by měly sáhnout přes den po pestrých pouzdrových šatech nebo kostýmcích, ve večerních hodinách se hodí takzvané „malé černé šaty“ neboli „koktejlky“. I zde platí, že čím později akce probíhá, tím umírněnější doplňky a tlumenější barvy.

Coctail Attire

Tento dress code je obvykle spojen s koktejlovými večírky a večeřemi, ale bývá součástí i vybraných vernisáží či svateb. Mnohem formálněji se u něj dbá na volbu barev dle doby konání akce a je jen o málo formálnější než předchozí Semi Formal. Klíčové pro tento dress code je zvolit stylové kousky, které vytvářejí dojem elegance a sofistikovanosti.

Co si obléknout dle Coctail Attire?

Odlišnost od Semi Formal je tu skutečně už jen drobná. Muži by vždy měli sáhnout po obleku, během dne mohou volit mezi světlými i tmavými odstíny a volit mohou i odvážnější barvy či elegantní vzory košile či kravaty, po 18. hodině už jsou dovoleny ale jen a pouze tmavé obleky s umírněnými odstíny a pouze černé boty a černý opasek. Dámy mají svobodu větší, sáhnout mohou po klasických „koktejlkách“, kostýmcích či čím dál oblíbenějších overalech. I z pohledu barev mohou mnohem častěji sahat po výraznějších modelech, klidně i bohatě zdobených.

Business Formal

Jak už z názvu tohoto dress code vyplývá, tady končí zábava a začíná ten pravý byznys. Dress code Business Formal je spojen s ryze pracovním prostředím a je typický pro vysoce postavené manažery z korporátního světa, advokátní a právní kanceláře či finanční instituce. Tento styl oblékání vyjadřuje autoritu, kompetenci a respekt k profesionálnímu prostředí. Mimo jiné z toho vyplývá, že podle Business Formal je vhodné se oblékat například i na důležité pracovní pohovory. Klíčové u tohoto dress code je kvalita a střih oblečení; dobře padnoucí oblek nebo šaty mohou výrazně ovlivnit celkový vzhled a působit dojmem kompetence a profesionality.

S jakým dress code se setkáváte nejčastěji?

Jak se obléct v rámci Business Formal?

Muži jsou v rámci dress code Business Formal poměrně striktně omezeni ve výběru. Ne nadarmo se proto často setkáte s poněkud hanlivým označením za „tučňáky“ (byť ještě lépe toto označení sedí až pro obzvláště formální prostředí). Obléknout by měli tmavý (matný!) oblek ideálně s bílou košilí (dovoleno je ale i mírné světlé zabarvení) a kravatou v konzervativních barvách a vzorech (tu s kačerem Donaldem vážně nechte doma). Boty a opasek volte v jedné matné barvě, k černému obleku zásadně pouze černé. Právě kvůli striktním požadavkům to pak v typické městské obchodní čtvrti skutečně vypadá jako kdesi na kraji ledové kry v Arktidě: všichni muži vypadají stejně.

Ženy mají přece jen o něco svobodnější výběr, vhodný je formálnější kostým s elegantní rozhalenkou nebo konzervativní sukně (ne krátká!) s halenkou. I zde ale platí preference tradiční bílé barvy, maximálně s mírným světlým nádechem; extravagantním vzorům a barvám se vyhněte. Boty volte zásadně s uzavřenou špičkou. Skvělým doplňkem bývá u mužů i žen elegantní kožená aktovka na dokumenty či notebook.

Black Tie a Creative Black Tie

Dress code Black Tie (případně Creative Black Tie) patří už k těm nejformálnějším z formálních. Typicky se s ním setkáte na honosných svatbách, významných galavečerech, udílení státních vyznamenání či formálních plesech. S běžným obsahem vašeho šatníku si zde pravděpodobně už nevystačíte a na řadu přicházejí půjčovny. Vězte, že porušení tohoto dress code znamená skutečné společenské faux pas, které vám už jen tak někdo neodpáře (ano, „fleecka“ sem opravdu nepatří!).

Jak se obléct v rámci dress code Black Tie (Creative Black Tie)?

Muži by v rámci Black Tie dress code neměli obléknout nic jiného než smoking v černé či temně modré barvě doplněný o bílou smokingovou košili, bílý kapesníček v saku a černý motýlek. Na nohou by měly zářit lesklé kožené boty s uzavřeným šněrováním, takzvané „oxfordky“. O něco větší „odvaz“ dovoluje Creative Black Tie, kdy je možné motýlek a kapesníček sladit do jiné, leč stále konzervativní barvy (typicky tmavě modré či bordó). A zapomeňte na opasek: ke smokingu se zásadně nosí smokingový pás nebo šle, dle zadaného dress code v barvě motýlku.

Dámy by si měly obléct dlouhé večerní šaty v decentní barvě, doporučena je zejména černá. Doplňky lze sladit s partnerem, v případě kreativní verze lze podle nich volit rovnou i barvu celé slavnostní róby. Uvolněnější dress code dovoluje také experimentovat s odvážnějšími střihy šatů. Nezapomeňte však na silonové punčochy a boty s uzavřenou špičkou.

White Tie

Dress code White Tie je samotným vrcholem formálnosti. Nejčastěji ho najdete na pozvánkách na státnické večeře, ryze formální bály, ceremoniální události, galavečery či opravdu velmi formální (nejčastěji královské) svatby. Je považován za vrchol elegance a formality a jeho dodržení je znakem vysoké úcty k hostiteli a události samotné. I proto má velmi přísná pravidla. V běžné praxi se s ním ale setkáte málokdy a ke slovu tak často přichází opět specializované půjčovny, což má i své výhody: zdejší personál vám jistě a ochotně s dokonalým doladěním outfitu poradí.

Dress code White Tie: co si vzít na sebe?

Jak už název napovídá, tento dress code je spojen zásadně s bílým motýlkem. Na řadu zde přichází frak jakožto vrchol společenského pánského obleku, a to včetně speciální jedno- či dvouřadé vesty. Zmíněného motýlka si uvažte jen a pouze na speciální White Tie bílou košili s odepínacím límečkem. Namísto opasku použijte šle a to vše dolaďte černými lesklými „oxfordkami“. Žádná jiná kombinace zde nepřichází v úvahu.

Naopak ženy mohou v případě nejformálnějšího dress code volit mnohem svobodněji: sáhnout by měly po dlouhé večerní róbě v libovolné (ale konzervativní) barvě a střihu. Svobodu mají i při výběru doplňků, extravaganci se ale raději vyhněte. Skvěle do tohoto outfitu zapadají společenské rukavičky po loket. Jako obuv vybírejte zásadně boty s uzavřenou špičkou, lhostejno, zda na podpatku, či bez.

Našli jste v článku chybu? Dejte nám vědět, abychom ji mohli opravit. Děkujeme!

Zaujali jsme vás? Pokračujte...

Kdy je sport skvělým byznysem a kdy ne? Čtěte v novém Finmagu

Je sport dobrý byznys? Bezpochyby. Když ale je řeč o olympiádě, není to tak jednoznačné. Pořadatelská města totiž stále víc a víc prodělávají. I miliardy dolarů.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

SPORTEM K BYZNYSU

Nejlépe placení sportovci? Michael Jordan, Tiger Woods, Christiano Ronaldo… • Proč se olympiáda stala globálním černým Petrem? • Jak se vrcholový závodník stane vrcholovým manažerem

BYZNYS JE HRA

„Nenapadlo by mě takovou firmu rozjíždět, kdybych neměl ADHD,“ říká Rosťa Novák o úspěšném Cirku La Putyka. • Proč Elonu Muskovi už není do smíchu • Zachránili barokní skvost, teď chtějí manželé Lazarowitz svůj zámek odkázat státu

Často kladené otázky

  • Soubor pravidel, která určují vhodný způsob oblékání na různé společenské a pracovní události. Tato pravidla jsou často uvedena na pozvánkách na akce, jako jsou svatby, plesy, galavečery, konference nebo firemní večírky. Dress code pomáhá účastníkům akce pochopit, jaký styl oblečení je očekáván, což zajišťuje, že nikdo nebude nevhodně oblečen a tím se vyhne společenskému faux pas.

  • Nejčastější typy dress code zahrnují různé úrovně formálnosti, které se hodí pro různé typy společenských a pracovních akcí. Mezi ty nejběžnější patří dress code Casual, což je nejvíce uvolněný dress code a nevyžaduje žádné zvláštní oblečení, Smart Casual známý jako nedbalá elegance, formálnější Business Casual typický pro pracovní prostředí až po slavnostní Black Tie a vrcholný White Tie, které vyžadují večerní róby, smokinkgy či fraky.

  • Dress code Casual je nejméně formální a poskytuje účastníkům značnou volnost při výběru oblečení. Vzít si můžete běžné kalhoty nebo džíny, vyhněte se však příliš opotřebovaným nebo roztrhaným kouskům. Z pohledu svršku lze volit mezi běžným tričkem, skvělou volbou bude i polo tričko. Volte spíše umírněné barvy a vzory. Ženy mohou sáhnout po kalhotech i sukni, případně nepříliš výrazných šatech. Obuv volte jakoukoli pohodlnou, ženy mohou volit i otevřené boty.

  • Black Tie a White Tie jsou oba typy formálních dress code, ale i mezi nimi jsou významné rozdíly. Black Tie je velmi formální dress code a je často vyžadován na galavečerech, svatbách, významných večerních akcích a formálních večeřích. Pánové by měli obléknout černý nebo temně modrý smoking s bílou smokingovou košilí. K tomu patří černý motýlek, černý kapesníček a lesklé černé kožené boty (tzv. oxfordky). Ženy by měly obléknout dlouhé večerní šaty, obvykle v konzervativních barvách. White Tie je pak nejvyšší úroveň formálnosti a je vyžadován na státnických večeřích, velmi formálních bálech, ceremoniálních událostech a královských svatbách. Muži by měli obléknout frak, speciální košili s odepínacím límečkem, bílou vestu a bílý motýlek. Samozřejmostí jsou oxfordky. Ženy by měly obléknout dlouhé večerní šaty, které mohou být více zdobené a elegantní než u Black Tie. Doplňky mohou zahrnovat společenské rukavičky po loket a boty by měly mít uzavřenou špičku.

Ohodnoťte článek

-
7
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Michal Hron

Michal Hron

Šéfredaktor webu Finmag.cz. Novinář s dlouholetou praxí z největších českých médií, milovník moderních technologií i přístupů, ale i čisté nedotčené přírody. Po krachu vydavatelství Mladá fronta přešel... Více

Související témata

black tiebusiness casualbusiness formalbyznysdress codefiremní kulturaKulturanetworkingsmart casualspolečnostudálostiVše o...

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Kdy je sport skvělým byznysem a kdy ne?

Koupit nejnovější číslo