Předplatit časopis Finmag

Investice do nemovitostí nemají být jen pro vyvolené, říká Pock

Ivo Prax
Ivo Prax
13. 9. 2022
 21 115

Zatímco bohatí mají široké možnosti investic a rozšíření majetku je tak pro ně snazší, chudší lidé takové štěstí nemají. Jak z toho ven, byla otázka i pro Alana Pocka Vyšína, jednoho ze tří zakladatelů investiční platformy Investown. „Chtěli jsme produkt, který umožní lidem investovat jednoduše, a zároveň do něčeho, čemu věří. A tím jsou nemovitosti,“ říká Pock ve Finmag podcastu.

Investice do nemovitostí nemají být jen pro vyvolené, říká Pock
Alan Pock ze společnosti Investown ve Finmag podcastu / Zdroj: Tomáš Cetkovský

Pock před sedmi let vedl druhý největší hypoteční server v Česku, kde měsíčně zpracovával poptávky v hodnotě kolem miliardy korun. Poté se věnoval vývoji různých technologických projektů aplikací ve startupovém prostředí a pracovně se podíval i do Silicon Valley.

Nakonec Alan Pock Vyšín spojil všechny nabyté zkušenosti dohromady a vytvořil investiční platfomru Investown. Vytvořil tím produkt, který lidem umožňuje investovat jednoduše, tedy skrze mobilní aplikaci a web.

„Zhruba před třemi lety jsme se zamýšleli nad jedním palčivým problémem, kterým je určitá nevyrovnanost ve společnosti v rámci investování financí – jaké možností má člověk, který má relativně málo peněz, a do čeho může investovat někdo, kdo má finančních prostředků opravdu hodně,“ vzpomíná na původní myšlenku Pock.

Existují dva základní typy nemovitostí. Máme tu byty a pak tu jsou zajímavější developerské projekty v hodnotě řekněme 20 až 120 milionů.

Investice do nemovitostí

Aplikaci a webovou stránku Investown.cz spustil Pock se svými společníky zhruba před rokem. Předpokládali, že se zpočátku připojí pár lidí a podaří se proinvestovat pár projektů v řádu cca 30 milionů korun. Díky jednoduchosti a přístupnosti aplikace se ale stihlo zapojit už na 50 000 investorů a proinvestovaná částka se pohybuje kolem 550 až 600 milionů korun.

Ke kafi ku poslechu máme...

Mikrofounek
Zdroj: Shutterstock

Nebaví snad číst? Nevadí! Co oči nebaví, uši napraví! Finmag podcast: Reality, investice a zajímaví hosté. Uvařte si kafe, sedněte si, a zaposlouchejte se. Dobrou chuť!

To chci!

Nemovitosti jako instrument prý zvolili proto, že jim lidé věří. Byty a domy dlouhodobě patří k nejjistějším investicím, málokdo ale má potřebné miliony korun. Nemluvě o možnosti zapojit se do financování velkých developerských projektů, které slibují i zajímavější výnosy, ale podle Pocka k nim dosud mělo přístup „jen pár strejců z devadesátých let“.

„Existují dva základní typy nemovitostí. Máme tu byty, které vydělávají třeba dvě až čtyři procenta ročně, což je hezké, ale není to zase tolik na to, kolik je s tím spojeno práce. Pak tu jsou zajímavější developerské projekty v hodnotě řekněme 20 až 120 milionů, ke kterým ale běžný člověk disponující stovkami tisíc nebo několika miliony nemá přístup,“ vysvětluje princip Investownu jeden z jeho zakladatelů.

„My jsme využili naše know-how z oblasti financí a technologií a vyvinuji jsme aplikaci, která umožní těmto lidem se spojit a zafinancovat velké projekty. Z nich pak mohou mít dvojnásobné až trojnásobné zisky oproti ziskům z klasických nájmů.“

Miliardy v pohybu - investiční speciál Finmag.czNextPage Media

Někteří naši klienti dokonce opouštějí své dřívější projekty, protože už je zkrátka nebaví se o všechno starat.

Bezstarostné investování

Zisky z investování do nemovitostí prostřednictvím Investownu jsou pevně dané a začínají na 8,5 % ročně. Vyplácení navíc probíhá měsíčně do virtuální peněženky a klient nemusí čekat až do samotného ukončení projektu.

Investujete do nemovitostí?

Vedle možnosti zapojit se do financování velkých projektů je podle Pocka jednou z hlavních výhod Investownu i jednoduchost. Investor se podle něj vlastně nemusí o nic starat: veškerou projektovou dokumentaci, analýzy a další papírování zajišťuje sama investiční platforma.

„Ve výsledku je to pro všechny mnohem jednodušší a pohodlnější, což ocení zejména lidé, kteří už mají nějaké zkušenosti s nakupováním nemovitostí. Někteří naši klienti dokonce opouštějí své dřívější projekty, protože už je zkrátka nebaví se o všechno starat,“ říká Pock.

V podcastu se dále dozvíte:

  • Jak probíhá analýza a prověřování kvality nabízených projektů?
  • Od jakých částek je možno v Investownu investovat?
  • V čem spočívají přednosti virtuální peněženky?
  • Na jaké další trhy hodlá Investown expandovat?

Text vyšel v rámci investičního speciálu magazínu Finmag a Finmag.cz Miliardy v pohybu.

Kam dál? Podcast na Finmag.cz:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Finmag BrandVoice: Partnerem článku je

Ohodnoťte článek

-
24
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Ivo Prax

Ivo Prax

Aktivní networker a propojovatel byznys příležitostí. Vystudoval právnickou fakultu Masarykovy univerzity v Brně. Moderuje podcasty a pořádá networkingové akce. Je aktivním šachistou.

Související témata

BrandInsightFinmaginvesticekdo mluvi o miliardachMiliardy v pohybunemovitostipodcastreality

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo