Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Za kopcem za trojnásobek. Horské apartmány stojí víc než byty v Praze

Milan Roček
Milan Roček
16. 4. 2024
BrandVoice

Klínovec, Jizerky, Krkonoše, Lipno. Oblasti, které se v posledních letech staly terčem masivní výstavby horských apartmánů. To kromě náporu na lokální infrastrukturu přináší i řadu anomálií – cena apartmánů v některém z věhlasných zimních středisek překoná i ceny bytů v Praze.

Za kopcem za trojnásobek. Horské apartmány stojí víc než byty v Praze
Zdroj: Shutterstock

Skoro každá reportáž o cenách bydlení začíná konstatováním, že bydlení je nejdražší v Praze. Na úrovni celých krajů je to pravda, ale budeme-li měřit „podle obcí“ – a Praha je fakticky taky jedna obec –, pak hlavní město skončilo až na sedmém místě. V cenách ji předstihlo hned několik horských středisek. 

Na tom je vidět, že agregované průměry zakrývají, jak diametrálně odlišně se trh s nemovitostmi v horských střediscích chová. Pro ilustraci si vezměme okres Trutnov, kam spadají top destinace jako Pec pod Sněžkou, Špindlerův Mlýn nebo Janské Lázně. Metr čtvereční v okrese Trutnov vás v roce 2023 vyšel průměrně na 52 279 Kč. Tento obecný údaj zpravidla uvidíte v cenových mapách nebo veřejně dostupných statistikách.

O autorovi

Zdroj: Hypox.cz

Milan Roček je spoluautorem a provozovatelem aplikace Hypox.cz a portálu Dataligence.cz (dříve CenovaMapa.org), který dlouhodobě sleduje a analyzuje trh rezidenčních nemovitostí v České republice. Milan a jeho tým se věnují vytváření valuačních řešení a digitálních nástrojů pro online oceňování nemovitostí pro banky a pojišťovny i pro realitní investory a širokou veřejnost. Je absolventem ČVUT v Praze.

Obyčejný průměr už ale neprozradí, že pokud se zajímáte o novostavbu, vyjde vás v okrese Trutnov průměrně na 71 882 Kč/m², a jestli jdete rovnou po horském apartmánu, musíte si na metr čtvereční připravit hned 168 021 Kč, tedy víc než trojnásobek obyčejného průměru.

Ještě výraznější rozdíl je v okrese Chomutov, kam spadají části Krušných hor, kterým se výstavba horských apartmánů také nevyhnula. Průměrná cena za metr čtvereční v okrese Chomutov je pouhých 25 163 Kč. U horských apartmánů ale 120 594 Kč/m². Tedy téměř pětinásobek obyčejného průměru.

Velké rozdíly vidíme i u Lipna spadajícího do okresu Český Krumlov. V něm se průměrně byty prodávají za 48 372 Kč/m², ale v případě horských apartmánů je to 91 802 Kč/m².

Existence těchto rozdílů sama o sobě není překvapivá. Lokality s velkým přírodním bohatstvím, nastartovaným turismem a dobrou úrovní služeb jsou lákavé k vlastním pobytům i koupi investičních nemovitostí. Někdy stačí opravdu jen pár kilometrů vzdušnou čarou a najednou se nacházíte v místě s diametrálně odlišnou atraktivitou. Účel tohoto komentáře ovšem není jen vytáhnout zajímavá čísla z databáze, ale poukázat na problematičnost používání průměrů, které – jak jsme si ukázali – můžou být vskutku zavádějící. Investoři a zájemci by si tedy vždycky měli vybranou lokalitu pečlivě vyhodnotit.

Partner článku

Hypox.cz vám jako jediná aplikace v Česku dá do ruky data a nástroje, které doteď využívaly jen přední české banky a pojišťovny. Sledujte hodnotu svých nemovitostí, objevte nové investiční příležitosti nebo si vyhodnoťte jakoukoliv lokalitu v Česku díky cenové mapě nemovitostí. Hypox jako jediný na trhu odebírá kompletní transakční data z katastru nemovitostí a zároveň sleduje i nabídkové ceny a nájmy.

Na cenové anomálie v podobě horských apartmánů jsme se podívali, pojďme ještě zhodnotit stav celého trhu. Většina titulků článků o nemovitostech teď obsahuje sousloví „realitní trh ožil“. Vyplývá to i z našich dat, která většina médií přebrala. Je to ale trochu zkratka.

Ano, je pravda, že prodeje novostaveb meziročně stouply o 77 procent a u starší bytové zástavby o 49 procent. Je ale potřeba dodat, že před rokem byl trh zamrzlý a jeho aktivita byla nejnižší minimálně od roku 2014. Z takto nízkého základu tedy není problém dostat nárůsty v desítkách procent.

Při pohledu dál než pouhý rok do minulosti můžeme konstatovat, že dnešní aktivita trhu je ještě přibližně 30 procent pod nemovitostní horečkou v roce 2021, kdy byl trh nadprůměrně vyprodaný a kupci takřka neměli z čeho vybírat, a zhruba 20 procent pod aktivitou trhu v období těsně před covidem.

Finmag BrandVoice: Partnerem článku je Hypox.cz

Daňové přiznání online

Zaujali jsme vás? Pokračujte...

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Milan Roček

Milan Roček

Související témata

BrandVoiceceny nemovitostíkoupě nemovitostinemovitosti
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo