Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Odčervil Ameriku, nebo ji zbavil TBC? Co nevíte o nejbohatším člověku na světě

Gabriel Pleska
Gabriel Pleska
6. 4. 2024
kvíz

Nebo víte? Připravili jsme kvíz s Johnem D. Rockefellerem. Není jednoduchý. Vždyť se dodneška ani pořádně neví, jestli to byl víc zlý monopolista, který drtil konkurenci ohněm, podfukem i mečem, nebo pohádkový dědeček, který podporuje vysoké školy a dětem rozdává na potkání cinkavé mince.

Odčervil Ameriku, nebo ji zbavil TBC? Co nevíte o nejbohatším člověku na světě
John D. Rockefeller kolem roku 1809. Tvrdý byznysmen, který rozdal dětem na 35 tiscí dolarů v pěti- a deseticentech / Zdroj: Pleska / Midjourney

Připravili jsme minule kvíz a čtení o Henrym Fordovi, otci automatizace, pětidenního pracovního týdne a automobilovém králi. A slíbili jsme, že se vrátíme s podobným materiálem o naftovém králi Johnu D. Rockefellerovi. Ostatně bez ropy by nebylo Forda, bez fordek by rafinérky neměly odbyt, jde to dobře dohromady.

Takže plníme slib a jsme tady s druhým z desítky kvízů o osobnostech, které jsme v redakci vybrali mezi top ten největších a nejinspirativnějších podnikatelů moderní doby. 

Když se řekne Rockefeller, co tak člověku naskočí jako první asociace? 

Pohádkový boháč. A to sedí. John D. Rockefeller byl považovaný za nejbohatšího člověka své doby. Nebo minimálně v takovém tom našem kulturním okruhu, sultány a maharádže nepočítaje (jejich jmění je ještě obtížněji počitatelné než jmění magnátů). K bohatství mu pomohla pracovitost a neústupnost. Rockefeller byl z poměrně chudé rodiny, jedno z šesti dětí. A z velice nábožensky založené rodiny. Přesně ten typ přísných, odříkavých dříčů, co je jim odporná zahálka a plýtvání. Většinou s nimi nebývá sranda. Osamostatnil se dlouho před dvacátým rokem, po dvacítce už zkoušel rozjet svůj byznys. A upnul se na to, aby v něm byl nejlepší.

Monopolista. Rockefeller proslul jako monopolista, jako někdo, kdo neváhá využít jakékoli výhody, aby byl větší, silnější a nakonec taky jediný. Používal všechny možné taktiky: podstřeloval cenu, aby konkurenci vyčerpal a pak koupil, z pozice síly si vyjednával slevy na dopravu. Ale nakonec i spousta jeho kritiků uznávala, že za konkurenty většinou nejdřív přicházel s férovou nabídkou na odkup, buď cash, nebo podíl ve spojené firmě. Až když konkurent na nabídku nepřistoupil, začala válka. Nebyl sám, kdo v té době prakticky ovládl některé průmyslové odvětví. Ocel, to byl v Americe té doby jedině Carnegie, například. Byly železniční trusty a tak dál a tak dál.

Filantrop. Dokud pracoval ve své firmě, jmenovala se Standard Oil a na vrcholu ovládala 70 procent byznysu s ropnými produkty v USA, rozdával Rockefeller bohatě. Podporoval svou, tedy baptistickou církev, podporoval školy a vzdělání obecně. A když z firmy odešel, rozdával ještě bohatěji. 

Ta zvláštní dvojdomost činí z Rockefellera dodneška těžko uchopitelnou osobnost. Je těžké se srovnat s tím, že někdo tak tvrdý jako Rockefeller-podnikatel může být zároveň tak velkorysý jako Rockefeller-filantrop. Ostatně: nemyslíte si, že Bill Gates se svými dobročinnými aktivitami jen snaží odčinit, co nám způsobil s Windows?

Ale konec legrace s Gatesem, vzhůru do zábavy s Rockefellerem.

1/9Jaké bylo první povolání Johna D. Rockefellera?

2/9Rockefeller nenáviděl plýtvání, vadilo mu množství odpadu při rafinování ropy. A vymýšlel, na co ho využít. Co vymyslel?

3/9Jaká Rockefeller zefektivnil distribuci produktů svých rafinérek?

4/9Jak skončila Rockefellerova Standard Oil Company?

5/9Říká se, že před velkou krizí v roce 1929 Rockefellera varoval…

6/9Rockefellerovy peníze pomohly Ameriku…

7/9Na kolik peněz se odhadoval Rockefellerův majetek v době, kdy měl prý nejvíc?

8/9Nejlepší investice za celý můj život! Co to podle Rockefellera bylo?

9/9John D. Rockefeller se dožil…

Daňové přiznání online

Zaujali jsme vás? Pokračujte...

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Ohodnoťte článek

-
1
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Gabriel Pleska

Gabriel Pleska

Redaktor, editor a uměle inteligentní ilustrátor webů Peníze.cz a Finmag.cz.

Související témata

John D. Rockefellerkvízmonopolypodnikáníprůmyslprůmyslová revoluceropa
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo