Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Prevencí si ušetříte čas, bolest i finance, říká stomatolog

Lucie  Weissová
Lucie Weissová
9. 4. 2024
BrandInsight

O svůj úsměv se nejspíš postarat umíte. Znáte ale pravidla, jak pečovat o chrup svých ratolestí? Základem všeho je prevence. Jak taková příkladná starost vypadá, co si jako rodič ohlídat a co dětem rozhodně neříkat, přibližuje Zdeněk William Pelc z Canadian Medical.

Prevencí si ušetříte čas, bolest i finance, říká stomatolog
Zdroj: Shutterstock

Ze zubaře lidé mívají respekt, natož děti. Jak s nimi komunikujete, abyste si vybudoval důvěru a zbavil je strachu?

Nejdůležitější je, aby rodič své děti nestrašil ještě před návštěvou ordinace. Často se rodiče sami bojí a vykládají dětem, že když budou jíst moc sladkého, zub je rozbolí a zubař jim ho bude muset vytrhnout, což strašně bolí. To je celé špatně. Když nechci, aby mé dítě mělo kazy, nedávám mu sladké a zuby čistím minimálně dvakrát denně. Komunikace s batolaty je obtížná vždy, protože jsme pro ně cizí lidé v cizím prostředí. Zde může zafungovat jen dostatečný čas na prohlídku a klidná, tichá mluva. Starším dětem nabízíme například sledování pohádky na stropě ordinace a samozřejmostí je i možnost vybrat si dárek po ukončení výkonu. Když dětem nebudeme my, dospělí, ukazovat strach, není důvod, aby se bály.

Kdy přijít s dětmi na prohlídku poprvé?

Podle České stomatologické komory bychom měli docházet k zubaři každých šest měsíců s tím, že první návštěva by u dítěte měla proběhnout v jednom roce. Platí pravidlo, že zuby čistíme od doby, kdy objevíme první z nich, což bývá kolem 6. až 8. měsíce.

Jsou v tomto ohledu rodiče svědomití?

Většinou ano. Při první prohlídce se dětem díváme i do úst, ale spíš ukazujeme návod, jak se o zuby starat, aby zůstaly zdravé.

Zdeněk William Pelc

Zdroj: Canadian Medical

Působí jako zubní lékař stomatologického centra v Canadian Medical, soukromého zdravotnického zařízení. Věnuje se především dětským pacientům od jednoho roku. Provádí rovněž stomatochirurgické ošetření v lokální i celkové anestezii.

Někteří si můžou říct, že se jedná o „první zuby“, které přeci vypadnou. Proč je prevence důležitá?

Myslím, že prevence je to nejdůležitější, co nám dokáže pomoci od problémů: od času stráveného v křesle přes nepříjemné pocity během zákroků až po finance. Každý zub má svůj význam a měl by zůstat v ústech do doby, dokud ho nenahradí zub trvalý. Například druhé dětské stoličky často vyrostou až mezi 10. a 12. rokem života.

Co když zanedbáme kontrolu mléčných zubů?

Takový neošetřený kaz v raném věku vede k zánětu zubní dřeně, bolesti zubu a pak k nutné extrakci. Je-li ale zub odstraněn předčasně, může dojít k ortodontickým problémům, například k posunu stálých zubů.

Je žádoucí dohled rodiče u čištění zubů?

Rodiče mi často říkají, že dětem zuby čistí, a přesto kazy mají. Když to pak rozebíráme do hloubky, sdělí mi, že dítě nespolupracuje, že si třeba nechá vyčistit jen přední zuby, protože při čištění zadních se mu zvedá žaludek, že kartáček kouše a podobně. Podle mě neexistuje batole, které by si nechalo čistit zuby zcela bez slziček. Ale je to potřeba. Snažíme se čistit kroužky, ale i horizontálními pohyby a pomáháme jim, jak nejdéle to tolerují. Minimálně do 8 až 10 let.

V jakém stavu mívají zuby děti, o které pečujete?

Do našich ordinací chodí děti, jejichž rodičům záleží na jejich zdraví. Určitě si nemůžu stěžovat. Jsou samozřejmě i výjimky, kdy má dítě klidně dvanáct kazů. Stojím si za tím, že kdyby probíhaly prevence tak, jak mají, a rodiče nás poslouchali, tak se tolik kazů u dětí prostě neobjeví. Žijeme ale v zemi, kde máme různé názory na výchovu dětí, na jejich stravování i na preventivní postupy.

U dětských pacientů provádíte také stomatologické zákroky v celkové anestezii. O jaké operace se jedná?

V celkové anestezii obvykle ošetřujeme děti nespolupracující nebo děti nižšího věku. Záleží pak na nás, jestli zub dokážeme opravit například pomocí ošetření kořenových kanálků a nacementování zirkonové korunky, anebo už je v takovém stavu, že se musí vyndat. V plné anestezii také provádíme stomatologické výkony, jako je extrakce nadpočetných stálých zubů nebo naopak takzvané tunelizace. Ty ortodontistům pomáhají k zařazení zubů, kterým by původní pozice nedovolila spontánní prořezání. Celkové ane­stezie u nás poskytujeme už mnoho let a poptávka stále stoupá. Aktuálně spolupracujeme s neskutečně šikovnou dětskou anestezioložkou a jejími dvěma asistentkami. Jsou tak sehrané, že je radost je sledovat.

Jak probíhá příprava dětského pacienta na zákrok?

Abychom mohli výkon v narkóze provést, potřebujeme souhlas pediatra. Zároveň do detailu informujeme rodiče, jak to celé proběhne. Pak se podepíše informovaný souhlas, který už všichni známe. V den výkonu je nutné být nalačno a dostatečně dopředu omezit příjem tekutin.

V současnosti je docela potíž najít zubaře, který přijímá nové pacienty. Podle České stomatologické komory však jejich počet neustále roste. V čem je problém?

To je velmi diskutovaná a těžká otázka. Počet zubních lékařů opravdu narůstá. Ne každý se však v rámci Česka hodlá vrátit zpět do regionu, odkud původně pochází. A je pravda, že velká města jako Praha, Brno nebo Plzeň nabízejí mladým lékařům větší komfort. Zároveň u nás studují cizinci, kteří pak odcházejí zpět do rodné země. Důležité je podívat se i na čísla, tedy kolik zubařů si nasmlouvá spolupráci se zdravotními pojišťovnami. Mnoho pacientů, kteří nemohou najít lékaře, hledá právě stomatologa se smlouvami s pojišťovnami, protože si třeba nemůžou placenou péči dovolit. Nebo chtějí mít lékaře v docházkové vzdálenosti, případně ve velmi krátké dojezdové vzdálenosti, což ale opět není často možné. Koncentrace specialistů, kam stomatologové patří, vždy byla a je větší ve velkých městech, tak to prostě musíme brát.

Finmag BrandVoice: Partnerem článku je Canadian Medical

Daňové přiznání online

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Lucie  Weissová

Lucie Weissová

Vystudovala angličtinu a češtinu na Pedagogické fakultě UK. Na mediálních studiích FSV to dotáhla skoro do finále. Začínala jako copywriter a editor v marketingu, nyní si rozšiřuje obzory ve vydavatelství... Více

Související témata

BrandInsightdětifinancelékařská péčeochrana zdravíprevencerodičovstvízdravotnictví
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo