Předplatit časopis Finmag

Podpora ekonomické migraci. Stát pomůže firmám s hledáním pracovníků z ciziny

Redakce Finmag.cz
Redakce Finmag.cz
3. 5. 2024
aktuality

Agentura CzechTrade spouští službu Podpora ekonomické migraci, jejímž cílem je českým firmám pomoci s hledáním kvalifikovaných pracovníků ze zahraničí, například zedníků, truhlářů či elektrikářů.. Poskytována bude například v Gruzii, Arménii, Srbsku nebo Černé Hoře.

Česko stále řeší nedostatek pracovních sil na trhu práce. Agentura CzechTrade teď přichází s nástrojem, který by měl s tímto problémem pomoci. Službu Podpora ekonomické migraci lze využít pro hledání nových zaměstnanců v zemích, na které cílí Program kvalifikovaný zaměstnanec, jehož gestorem je Ministerstvo průmyslu a obchodu. Seznam zemí zahrnuje Filipíny, Srbsko, Černou Horu, Indii, Kazachstán, Gruzii, Arménii a Ukrajinu.

Z hlediska profesního se služba zaměřuje na kvalifikované pracovníky vykonávající profese zařazené v Klasifikaci zaměstnání do tříd 4–8, tedy řidiče, svářeče, elektrikáře a elektromechaniky, montážní dělníky, zedníky, strojírenské dělníky, truhláře, řidiče a strojvedoucí, pracovníky v zemědělství, opraváře, pracovníky evidence dat a archivů a další.

„České firmy, ale i zahraniční investoři u nás dlouhodobě volají po více možnostech zaměstnávat kvalifikované pracovníky ze zahraničí. Program kvalifikovaný zaměstnanec jim s tím má pomoci, chceme se ale více zaměřit na země, kde se dlouhodobě nedaří naplňovat kapacitu pro lákání pracovní síly ze zahraničí. Proto spouštíme tuto službu, v rámci které se zaměříme především na země jako Gruzie, Arménie, Srbsko či Černou horu,“ říká ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela.

Největší výhody nové služby spočívají například ve výrazných časových úsporách při procesu vyhledávání, výběru a ověřování kvalifikace pracovníků ze zahraničí. CzechTrade na tom bude spolupracovat s ostatními zahraničními agenturami.

„Firmy mají často problém s tím, že potřebují zahraniční zaměstnance a neví, na koho se v dané třetí zemi obrátit, což je náplní naší nové služby. Zástupci zahraničních kanceláří CzechTrade disponují odbornými znalostmi daného trhu a kontakty na prověřené agentury nebo konzultační firmy. Čas a práci, kterou by tedy firmy strávily nad hledáním vhodných personálních agentur v teritoriu, vykryjí naši zástupci za ně a firmy tak mohou mít jistotu, že jim bude doporučena prověřená personální agentura,“ uvádí generální ředitel CzechTrade Radomil Doležal.

Tuzemské firmy mohou službu poptávat u exportních konzultantů CzechTrade. Službu mohou využít přímí zaměstnavatelé, kteří alespoň dva roky působí v Česku a ke dni zadání zakázky na službu zaměstnávají minimálně šest zaměstnanců po dobu alespoň tří po sobě jdoucích měsíců.

Zaujali jsme vás? Pokračujte...

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Redakce Finmag.cz

Redakce Finmag.cz

O podnikání píšeme v souvislostech, inspirujeme, poukazujeme na klíčové problémy podnikatelů a živnostníků. Úspěch nechceme glorifikovat jen skrze peníze, ale i společenské dopady podnikání. Píšeme o lidech,... Více

Související témata

aktualitymigracenezaměstnanostpracovní sílapracovní trhtrh prácezaměstnánízaměstnanost

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo